Mogerini: Uprkos teškoćama, idemo ka pregovorima Srbije i Kosova

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je izjavila da se “uprkos svim teškoćama ide ka pregovorima Srbije i Kosova da bi se jednom zauvek zatvorilo razdoblje sukoba na Balkanu”.

Federika Mogerini je to izjavila u intervjuu koji danas objavljuje briselski portal Politiko, rekavši da najveći uspeh u svom radu kao šefice Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) smatra medjunarodni nuklearni sporazum s Iranom.

Naglasila je da su dostignuća bila i posao oko sporazuma kojima je zaustavljen talas ilegalne imigracije u Evropu, kao i, “posle 70 godina neuspešnih pokušaja”, usvajanje plana o izgradnji odbrane EU.

“Ali ja ne mogu zaboraviti naš rad na Balkanu”, istakla je Federika Mogerini.

I, kako je rekla, “mi smo pomogli Grčkoj i Severnoj Makedoniji u pregovorima za okončanje spora koji je trajao dve decenije”

Politiko je, medjutim, ukazao na ocenu bivšeg italijanskog premijera Matea Rencija koji je predočio da je učinak Federike Mogerini na čelu EEAS “bio blizu nule oko skoro svih važnih dosijea”.

Briselski portal je dodao da se “tako ne misli i u EU krugovima u Briselu”, pa je Federika Mogerini u jednoj anketi konsultantske kuće Barson Kon Volf i portala Euraktiv označena kao drugi po rangu najuspešniji komesar Evropske komisije.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments