Kurc od Trampa tražio veće angažovanje oko Kosova

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je, u razgovoru sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Vašingtonu, veće angažovanje SAD u rešavanje pitanja Kosova.

Kurc, koji je prvi austrijski kancelar koji se u Beloj kući sastao sa američkim predsednikom u poslednjih 13 godina, kako je preneo novinarima posle razgovora, rekao je da SAD na Kosovu “imaju jak uticaj koji bi mogle pozitivno iskoristiti”.

Austrija, istakao je Kurc, pozitivno gleda na dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija i podržala bi razmenu teritorija, iako se to radi o škakljivoj temi.

“Ako se dve strane oko nečeg dogovore Evropljani ne bi trebalo da im stoje na putu, a tako ni Amerikanci”, poručio je Kurc.

On je preneo da je Tramp izrazio želju da Austrija poveća budžet za vojsku, a Kurc mu je jasno stavio do znanja da Beč poštuje njegov stav, ali da Beč o svoja budžetska pitanja sam odlučuje.

Kurc je priznao da Austrija ima manje izdatke za svoju odbranu od drugih država, ali što se tiče učešća u međunarodnim mirovnim misijama je nadprosečno zastupljena.

“Verujem da u suštini američka administracija ima interes za dobrim odnosima, ali u mnogim pitanjima smo različitih mišljenja”, opisao je razgovor sa Trampom.

 

Izvor: Tanjug ,RTK2

Comments