Potvrđen virus AH1N1, broj obolelih nije u porastu

Prisustvo virusa gripa AH1N1 potvrđeno je u zoni nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica (sever Kosova i srpske enklave južno od Ibra ), ali broj obolelih od oboljenja sličnih gripu u odnosu na prošlu nedelju nije u porastu.

Načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti  u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica specijalista epidemiolog dr Zoran Vukadinović kaže za Kontakt Plus da je najveći broj obolelih u uzrasnoj grupi 30 do 60 godina.

“Virus gripa AH1N1 potvrđen je i na našim prostorima. Radi se o virusu koji kruži regionom, a i u Evropi od 2009 godine.  Na osnovu dostupnih podataka  Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, broj obolelih od oboljenja sličnih gripu nije u porastu u odnosu na prošlu nedelju. Najveći broj obolelih je u uzrasnoj grupi 30 do 60 godina. Što se tice broja imunizovanih protiv sezonskog gripa išla je sa 95% odsto grupa u prioritetu –  kardiovaskularni, respiratorni bolesnici,  dijabetičari i osobe preko 65 godina” – kaže  dr Vukadinović.

On ističe da je komponenta virusa AH1N1 aktivni sastojak sezonske vakcine.

“Virus AH1N1 i H3N2 su aktivni sastojci sezonske vakcine gripa za sezonu 2018/2019 godinu tako da je to dobar pokazatelj, jer je 95% od planiranih vakcina utrošeno za grupe u prioritetu” – navodi dr Vukadinović.

Produžetak raspusta svakako utiče na smanjenje širenja virusa, dodaje dr Vukadinović

“Sigurno da će imati efekta jer su deca vani, vreme je dobro, nisu u zatvorenim prostorijama”.

Nadležni apeluju na građane da ne koriste medikamente bez konsultacija sa lekarima.

“Ne uzimati terapiju na svoju ruku i sa ovog mesta  apelujemo da se sa svim simptomima, svim oboljenjima sličnim gripu građani jave svom izabranom lekaru, koji će uključiti adekvatnu terapiju” – rekao je dr Vukadinović.

Što se tiče mera prevencije, pored preporuka za jačanje imuniteta,  preporučuju se i opšte mere prevencije, kao što su izbegavanje bliskog  kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, zatim higijena disajnih puteva, pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papiranom maramicom, koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom,  što je vrlo delotvorno,  provetravanje prostorija ,izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi itd.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još