Đurić: Priština se ruga Trampovim zahtevima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da se vlast u Prištini ruga zahtevima koje je predsednik SAD Donald Tramp izneo u svom pismu u kojem je, kako kaže, nedvosmisleno zatražio od Prištine da ukine takse.

“Tramp je tražio da se uzdržavaju od jednostranih poteza. I šta su oni uradili? Ništa. Ne samo da nisu ukinuli takse, nego su i usvojili statut Trepče, koji je novi jednostrani udar na srpsku imovinu”, rekao je Đurić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Đurić je zahvalio svima u američkoj i evropskoj administraciji koji su, kako kaže, bez obzira na to što po pitanju statusa KiM misle drugačije od Srbije, pozvali Prištinu, makar i verbalno, da ukine takse.

Ipak, istakao je Đurić, Srbija ne može biti zadovoljna dok se to zaista i ne desi.

“‘Nemojte da me pitate kome od njih verujem ili ne verujem u iskrenost namera po tom pitanju i da li sam, baveći se ovim poslom, nekada video da Priština nešto radi samostalno, jer to nisam video”, naveo je Đurić.

“Naša politika je traženje kompromisa”

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da nema nikakvih tajni o tome kakva je pozicija i politika Srbije o KiM i istakao da je politika naše zemlje bila i ostala pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM.

“Tražimo da se stvore uslovi za takvo rešenje”, rekao je Đurić novinarima u Palati Srbija odgovarajući na pitanje o izjavi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je ideja razgraničenja zvaničan predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom.

“Nisam pročitao izjavu ministra Dačića. Ono što mogu da kažem je da veliki trud i rad ulaže ceo naš tim na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u kome učestvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović i mnogi drugi u vladi, boreći se da Srbija na međunarodnom planu ima što je moguće bolju pregovaračku poziciju”, istakao je Đurić.

Kako kaže, rezultat tog truda i rada je dvocifren broj povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova u poslednjih godinu i po.

Đurić je podsetio da tzv.d ržava Kosovo nije postala članica Interpola uprkos činjenici da su neke od najsnažnijih sila zagovarale to članstvo.

Dodao je i da je Savet bezbednosti UN gotovo jednoglasno osudio uvođenje taksi od strane Prištine.

Zbog poteza Prištine ekonomija na KiM u blokadi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da, zbog toga što Priština preduzima jednostrane poteze po pitanju imovine, ekonomija na Kosovu i Metohiji danas u blokadi.

Odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, Đurić je rekao da Srbija u ovom trenutku otplaćuje zaostala dugovanja za fabrike, industrijske pogone, infrastrukturne objekte na celoj teritoriji KiM.

“Ono što građani Srbije treba da znaju je da mi imamo papir za svaki šraf, za svaku mašinu, kilometar svakog puta koji smo izgradili u prethodnih pet – šest decenija na području KiM. Imamo čvrste, materijalne dokaze i o tome da je Trepča naša…, da je gotovo svaki veći proizvodni pogon od Dragaša pa do Jarinja i Brnjaka izgrađen sredstvima i uz pomoć države Srbije”, rekao je Đurić.

On je dodao da je stav Srbije da pitanje imovine nije nešto što može i sme da se rešava otimanjem i jednostranim aktima Prištine.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments