• Početna>
  • Vesti>

Tači: Porast krijumčarenja na Severu, bez ukidanja taksi nema vizne liberalizacije

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je krijumčarenje u porastu na Severu Kosova uprkos taksi koje je kosovska vlada uvela novembra prošle godine. Pored toga, „jedna stvar je sigurna, sa taksom na snazi neće biti vizne liberalizacije“, tvrdi Tači u intervjuu za Top Channel, prenosi “Insajderi”.

“Taksa je na snazi, međutim ono što je važnije i vredi da se navede je da se nanosi šteta u ekonomskom aspektu sa nekoliko miliona evra, ali je činjenica da je povećano krijumčarenje na severu i srpska roba se unosi na Kosovo bez obzira na taksu pošto se radi o ponovnom pakovanju srpskih proizvoda, bilo u Crnoj Gori, bilo u Makedoniji,“ rekao je Tači.

Između ostalog, Tači je rekao i da bez ukidanja taksi neće biti ni vizne liberalizacije.

“Kosovo je bilo vrlo uspešno u aspektu vizne liberalizacije, ispunjeni su svi kriterijumi i standardi, sada je odluka Evropske unije, što više oni zakasne nepravda je još veća za narod Kosova, jedna stvar je sigurna da sa taksom na snazi neće biti viza (neće biti vizne liberalizacije),“ rekao je Tači.

Tači je ponovio da „ne postoji cena i razlog zbog kojeg bi Kosovo ugrozilo partnerstvo sa SAD“.

Dodao je da su SAD „pomogle Kosovu da bude slobodno i nezavisno, i svaki savet koji je došao iz SAD ispoštovali smo, i doneo nam je dobro i ovaj savet naravno biće ispoštovan, možda će biti potrebno malo više vremena, ali što ranije završimo, to bolje“.

Ipak, izjavio je i da neće dopustiti Srbiji da uslovljava proces dijaloga.

“Nećemo dozvoliti Srbiji da uslovljava dijalog ni pod kojim okolnostima. Kosovo je imalo pravo da uvede takse, ali u isto vreme ne treba da budemo previše rigorozni u kvarenju naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama,“ navodi Tači.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još