Vučić: Kosovski Albanci simuliraju realnost koja ne postoji

Beograd i Priština su stotinama hiljada milja daleko od sporazuma, a kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar deo međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu, tokom konferencije o bezbednosti.

Neko nije potpuno iskren”, rekao je Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost.

Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, takse i dalje postoje.

“Jedino što smo čuli ovde po tom pitanju je – ”hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mere””, preneo je predsednik Srbije.

Što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže predsednik Vučić, izvode već mesecima trik –Haradinaj merama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest meseci, samo što nismo…

Zašto to rade, jasno je, kaže predsednik – ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vreme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, što, istakao je Vučić, i jeste istina.

“Stotinak hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma”, kaže Vučić, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i deo međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištine, u kojoj ima izuzetno mnogo ljudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

Vučić kaže da je ovu sliku preneo i šefovima nemačke i ruske diplomatije, Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući Federiku Mogerini, američkog senatora Rona Džonsona i ostale sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je izneo poziciju Srbije.

Vučić će učestvovati na panel diskusiji “Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad”, na kojoj će, ističe, kao i uvek do sada, “bez dlake na jeziku”, govoriti o odnosima Beograda i Prištine i razjasniti da Beograd nije napravio nijedan korak nazad.

Upitan šta će reći danas na panelu i mogu li se odnosi Beograda i Prištine okarakterisati nazivom diskusije – dva koraka napred, jedan korak nazad, predsednik je rekao da bi te odnose okarakterisao obrnuto – korak napred, a dva nazad.

“Nisam neko ko plače, kuka i optužuje drugu stranu za sve, ali pri svemu tome nijedan od tih koraka nazad nije napravio Beograd, i Srbija. To ću, naravno, reći. Nemam dlake na jeziku, uvek govorim istinu. Nekada sam manje, nekada više uspešan, ali uvek govorim istinu”, istakao je Vučić u izjavi novinarima.

“Neograničena sredstva Prištine za lobiranje”

Vučić, koji će danas popodne na jednom panelu sučeliti stavove sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kaže da je to gotovo neverovatno u kom broju su u Minhenu prisutni predstavnici Prištine, koji očito imaju neograničena sredstva za ovakva lobiranja, a koji su izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a neki, poput Ukrajinaca, im organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

Kosovskih Albanaca ima u Minehenu, kaže Vučić, izvinjavajući se na izrazu, kojim ne želi ništa ružno da kaže, “kao kusih pasa” i da jedino od njega beže, dok sve ostale hvataju “kao lasom” po hodnicima.

“Ne možete da se okrenete, a da ih ne sretnete po hodnicima”, dodao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na platformu za pregovore koju je vlada u Prištini usvojila i posledila skupštini, a po kojoj Srbija treba sa svim njihovim zahtevima da se saglasi, i da ih prizna, i da uđu u UN, a mi da dobijemo sud za Srbe i da Priština prizna Beograd.

“Ljudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete UN, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće?”, zapitao je Vučić i rekao da će Srbija morati da reaguje na ono što Albanci rade.

Srbija želi kompromisno rešenje, “ali sam uplašen”, kaže Vučić, da bi Prištini “još neke groznije ideje mogle da padnu na pamet”.

“Ovde ne zarezuju nikoga, imaju svoja posla. Šta da na to kažete?”, primetio je Vučić.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments