Han: Postići sporazum do kraja mandata akteulne Evropske komisije

Evropski komesar za proširenje Johanes Han založio se danas za postizanje kompromisnog sporazuma Beograda i Prištine do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, koji ističe ove godine.

Han je na panelu „Bezbednost u JI Evropi: dva koraka napred, jedna korak nazad“ u Minhenu, na kojem govore i srpski i kosovski predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, rekao da je ne samo kranje vreme, nego „više nego krajnje vreme“ da se postigne dogovor, jer je akteulni trenutak povoljan za to.

“Sada imamo trenutak da vrlo brzo postignemo dogovor, jer energija se menja… Moramo da pokušamo da napravimo sporazum što pre, ja bih rekao do kraja mandata ove komsiije, jer će se promeniti tim, gubi se vreme, gubi se zamajac, podrška među građanima i državama članicama”, rekao je Han.

On je zamolio obe strane da nastave da rade na kompromisnom rešenju, u kojem će obe strane morati da popuste da bi dobile nešto više.

To moraju svi da razumeju. Oslanjam se na vašu posvećenost, ali nije u pitanju samo vaša posvećenost, već i drugih kolega u vašim državama”, rekao je Han.

On je rekao da se, prema istraživanjima, 75 odsto građana u regionu zalaže za regionalnu saradnju i da ljude najviše zanima ekonomska situacija, te istakao da je ishod dijaloga Beograda i Prištine ključan ne samo za dve strane, već i za ceo Zapadni Balkan i evropsku perspektivu regiona, jer loši odnosi dve strane mogu da utiču na sve zemlje i stabilnost u celom regionu.

“Učestovao sam na različitim panelima sa današnjim sagovornicima, bilo je momenata kada smo bili optimističniji nego danas, ali i dalje sam zahvalan na njihovoj rešenosti da se radi na rešenju”, rekao je Han.

On je dodao i da su Severna Makedonija i Grčka zasluženo slavili i dodao da građani te dve zemlje nisu podržavali pregovore na početku, ali da je na kraju ipak postignut sporazum.

“To bi trebalo da pruži određeni optimizam i ohrabri sve nas da pronađemo rešenje”, rekao je Han.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments