• Početna>
  • Vesti>

SAD, ni drugi, ne bi trebalo da diktiraju rešenje za Kosovo

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot ocenio je da rešenje kosovskog problema mora da bude postignuto u direktnim razgovorima Beograda i Prištine.

“SAD, kao i niko drugi, ne bi trebalo da diktiraju kako bi to rešenje trebalo da izgleda”, rekao je Skot u intervjuu za današnji “Blic” odgovarajući na pitanje da li misli da je razgraničenje rešenje.

On je istakao i da SAD smatraju da je važno da se Beograd i Priština vrate dijalogu i da su zato uputili jasnu poruku kosovskoj vladi da takse na robu iz centralne Srbije koje su ga stopirale moraju biti ukinute.

“Tu poruku smo jasno poslali našim partnerima na Kosovu.  Ali, takođe smatramo da je za povratak dijaloga važno da i Srbija odigra svoju ulogu kako bi proces krenuo unapred, da implementira ranije dogovore, ali i da razmotri kompromise za budućnost”, rekao je Skot.

Upitan da li SAD planiraju da preduzmu još neke korake prema Prištini, on je rekao da nije prikladno da spekuliše o potencijalnim potezima koje će SAD povući ili neće, ali je rekao da će SAD nastaviti napore da ohrabri kosovsku vladu da povuče tarife i vrati se za pregovarački sto.

“I da, postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane kao što su povlačenje tarifa, povratak za pregovarački sto, usredsređivanje na dijalog, i pod okriljem EU, postizanje sveobuhvatnog dogovora koji će uspostaviti normalizaciju odnosa, to je naš cilj. Na taj način će se izgraditi jači i stabilniji balkanski region, a to je u interesu i Srbije i Kosova, kao i SAD”, rekao je Skot.

Izvor: Blic, Radio Kontakt Plus

Foto: Indexonline

Comments

Pročitaj još