• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Dokument Prištine nije platforma za, već protiv dijaloga

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da dokument koji je usvojila Priština nije platforma za dijalog, već protiv dijaloga sa Beogradom i okrenut je, kako ocenjuje, ka tome da ga sruši.

“Ovo što su usvojili nema nikakve veze sa namerom za postizanje dogovora. Ovo je spisak želja separatista u Prištini, nerealni dokument, okrenut ka tome da sruši dijalog i izvrgne ga ruglu”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Istakao je da ako u Prištini žele dijalog, treba da ukinu anticivilizacijske takse i prestanu da gaze prava Srba na KiM.

Poručio je da je Srbija okrenuta istinskom pronalaženju rešenja za probleme.

Đurić je istakao da se u prvoj tački tog dokumenta, govori o tome da je nezavisnost Kosova “gotova stvar”.

“Želim da ‘čestitam i Vuku Jeremiću, Draganu Đilasu, Borisu Tadiću i ostalima’, zbog toga što se u prvoj tački govori o mišljenju Međunarodnog suda pravde, koje su oni tražili”, rekao je Đurić.

Istakao je da ceo dokument govori o tome da Priština ne želi da se dogovori sa Beogradom, jer u njemu govore o teritorijalnom integritetu i suverenitetu tzv. Kosova.

“Ako je za njih 10.887 kvadratnih kilometara tvz. nezavisnog Kosova, za nas nije. Ne može tako da se dođe do kompromisa”, dodao je Đurić.

Ukazao je da isključive stavove nisu prihvatili ni u UN, a ni u većem delu čovečanstva.

Rekao je da je uz platformu izneta i lažna tvrdnja da je nezavisnost Kosova priznalo 115 zemlja i da se to smanjilo na dvocifren broj država, zahvaljujući, kako je naglasio, borbi predsednika Aleksandra Vučića, ministra Ivice Dačića i cele naše diplomatije.

Kako je ranije javio prištinski Zeri, koji je imao uvid u platformu za dijalog sa Beogradom, taj dokument predviđa, između ostalog, priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, ukidanje Rezolucije UN 1244 i formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje su tokom poslednjih sukoba navodno počinili Srbi.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još