• Početna>
  • Vesti>

Tači i Kosnet: Ukloniti sve prepreke za nastavak dijaloga

Kosovski pedsednik Hašim Tači i američki ambasador Filip Kosnet, razgovarali su u Prištini i složili se da je od vitalnog značaja ukloniti sve prepreke za nastavak dijaloga sa Beogradom i otvoriti put mirovnom sporazumu.

Hašim Tači je naglasio da je prijateljstvo sa SAD trajno i neophodno za ostvarivanje strateških ciljeva za integraciju u evroatlantske strukture.

“Partnerstvo i prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama je od vitalnog značaja za Kosovo. Kosovo je do sada otišlo tako daleko zahvaljujući sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenih Država “, rekao je Tači.

“Kosovo i Sjedinjene Države imaju zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju, naš zajednički cilj je izgradnja održivog mira i stabilnosti na Kosovu i regionu, kao preduslov prosperiteta i prosperiteta naše zemlje. Ključ mira je postizanje miroljubivog, inkluzivnog i konačnog sporazuma između Kosova i Srbije”, podvukao je  Tači.

Sastanak Tačija sa Kosnetom usledio je nedugo pošto je kosovski premijer Ramuš Haradinaj još jednom istakao da neće odustati od taksi na proizvode iz Srbije i BiH, uprkos ozbiljnim upozorenjima iz Vašingtona.

Visoki zvaničnici Bele kuće, Stejt departmenta i ministarstva odbrane, Metju Palmer, Lora Kuper i Džon Ert upozorili su u utorak prištinske vlasti da su nedavni potezi Prištine onemogućile SAD da nastave saradnju sa “na velikom broju ciljeva”.

“Neverovatno je da posle svega što smo zajedno uradili, Kosovo tako olako shvata naše prijateljstvo da ignoriše naš savet”, navodi se u pismu.

Istovremeno, u Prištini je održan sastanak tima za pregovore sa Beogradom, ali akteri tog susreta nisu želeli da komentarišu američko upozorenje ili odnose unutar tima, navodeći da je još jednom razmatrana pregovaračka platforma, kao i da bi taj dokument mogao biti predstavljen do kraja sedmice.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još