• Početna>
  • Vesti>

Svetski dan radija: Priča o ljubavi, šaputanju i neuništivoj ubojitosti reči

Širom planete 13. februar obeležava se kao Svetski dan radija. Unesko je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji i sve mogućnosti koje pruža. Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Kada govore o radiju, „radijski ljudi“ govore o ljubavi. Govore o toplini, nenametljivosti, snazi rečenog i dubini tišine koja nigde nije tako glasna kao u etru kada zaboravite šta je trebalo reći. Radio veza sa slušaocem je magija, kažu radijski novinari i gromko i jasno poručuju – radio nikada neće propasti.

Novinar Radio Beograda  Nataša  Aćimović  kaže da radio sa svim svojim čarima i neospornim prednostima koje ima u odnosu na sve druge oblike  informisanja,  nikada neće nestati.

“Radio ima autoritet i integritet. Uticajan je i danas, iako se stvara slika da radio ide u zaborav. Ne. I ja kao i moje kolege, mislim da radio i te kako ima svoje mesto u medijskom prostoru. Televizija ima primat zbog slike. Naš glavni adut  su reči. A reč ume da bude ubojitija od slike” kaže Aćimović.

Govoreći o “nekoj tajnoj vezi” koja se razvija između radijskog voditelja i slušaoca,  Aćimović kaže da je tajna u nenametljivom, tihom ali veoma efektnom prisustvu radija u domovima.

“Radio ima toplinu. Radio je u svakom domu.  On šapuće, ali je jasan i glasan” kaže novinarka najstarije radijske kuće u regionu, koja ove godine puni 95 godina rada.

Ma gde živeli i izveštavali, radijski novinari misle isto i sa istim žarom i ljubavlju pričaju o svom poslu, koji vremenom prestaju da nazivaju tim imenom.

Jelena Marković  je novinar Kontakt Plus radija već 15 godina. Kaže, da je snaga radija upravo u sposobnosti adaptacije i  njegove prilagodljivosti aktuelnim tehničko-tehnološkim okolnostima iz kojih je on uzeo najbolje.

“Ono što se sada dešava jeste približavanje radija online – medijima, što podrazumeva plasiranje radijskog materijala i kroz druge formate (internet stranice, društvene mreže) ne isključivo putem radio-talasa” kaže Marković i dodaje da je druga veoma važna odlika radija, njegova dostupnost.

Intimnost i prisnost koju radio ima sa svojim slušaocima je ono što  radio i dalje čini omiljenim medijem, smatra Marković.

“Kada slušate radijskog voditelja,  imate osećaj kao da vam je gost u kući a pritom, on vas ne odvaja od vaših poslova. Šta god da radite, radio vas ne ometa, za razliku od televizije koja zahteva apsolutnu pažnju” priča Marković i kao još jednu prednost radija u odnosu na televiziju ističe ležernost sa kojom novinari ulaze u radijski studio.

“Ako ste ceo dan u studiju, bukvalno možete svoj posao raditi i u pidžami i to niko neće primetiti” kaže Marković.

Radio Kosovska Mitrovica je najstarija radio stanica na ovom podneblju. Već 36 godina, naša medijska kuća   predano radi na pravovremenom , kreativnom i istinitom izveštavanju o svim važnim dešavanjima na prostoru Kosovske Mitrovice i celog okruga, pritom  vodeći računa da objektivnost, kultura govora i lepota verbalnog izražavanja ne budu nikada narušeni.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

 

Comments

Pročitaj još