• Početna>
  • Vesti>

Pismo iz Vašingtona kosovskim liderima: Povucite taksu!

Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, predao je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, pismo koje su SAD uputile trojici visokih kosovskih zvaničnika, sa zahtevom za ukidanje takse na srpske proizvode.

Pismo je stiglo na adrese Hašima Tacija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija, a potpisala su ga trojica visokih američkih zvaničnika Bele kuće, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Laura Kuper.

“Kao što vam je pisao predsednik Tramp u pismu poslato u decembru prošle godine, sada je trenutak mogućnosti za Kosovo da normalizuje odnose sa Srbijom i preduzima važan korak prema evroatlantskim integracijama. Od tad mi smo pokazali uznemirenost određenim odlukama, obuhvatajući postavljanje takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje mogu da poremete ovaj cilj. Ovakve odluke miniraju mogućnost SAD da nastavi saradnju sa vama”, navodi se u pismu.

U pismu se dodaje da zbog toga što zahtev SAD nije uzet u obzir “odlučili smo da preduzmemo konkretne korake koji pokazuju našu uznemirenost počevši od saradnje u oblasti sigurnosti”.

“Kao prvo, odlučili smo da odložimo planiranu posetu generala Ora iz Nacionalne garde Ajove Kosovu”, navodi se između ostalog u pismu.

U pismo se ističe da Kosovo nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Američkih Država.

“Mi smo radili toliko godina da bi realizovali budućnost za narod Kosova. Da bi oni mogli da žive kako su i odlučili, u miru. Borba Kosova za slobodu je ostala u mislima Amerikanaca, hiljade američkih diplomata i vojnika su bili lično deo pokušaja izgradnje budućnosti Kosova. Neverovatno je kako nakon svega što smo uradili zajedno, Kosovo ceni tako nisko naše prijateljstvo, da ignoriše naše savete. SAD nastavljaju da budu spremne da pomažu Kosovu u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji bi rezultirao obostranim priznanjem. Zadnjih 20 godina ovo je bio cilj koji nismo postigli, iako je teško ovo je put koji moramo preduzeti na način da postignemo sigurnost i prosperitet budućnosti. Naš cilj je da vidimo Srbiju i Kosovo kako donose odgovorne odluke i vrate se dijalogu. Prvi korak prema ovom cilju bilo bi ukidanje takse, dok to ne uradite mi ne možemo imati dobre odnose koje smo imali do sada sa vama”, zaključuje se u pismu.

Izvor: RTK 2

Foto: Index online

 

Comments

Pročitaj još