Vukadinović: Raste broj obolelih, ali su simptomi samo slični gripu

” Podnosimo nedeljni izveštaj, i rezultati u odnosu na prošlu nedelju pokazuju da je broj obolelih uvećan za pedeset. To jeste uobičajeno za ovaj period virusnih infekcija i ne možemo još uvek reći da se radi o gripu tipa H1N1, jer nijedan pacijent nije bio pozitivan na taj test. Jedini oboleo od ovog tipa virusa je bio pacijent iz kosovskog pomoravlja, koji je nakon hospitalizacije u našoj bolnici pušten kući”,rekao je za jutarnji program Radio Kosovske Mitrovice dr.Zoran Vukadinović epidemiolog  Zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Ono što doktor Vukadinović savetuje, s obzirom da je virus ovog tipa gripa zabeležen u Južnoj Srbiji, u pčinjskom okrugu i na   krajnjem jugozapadu, to je da se vodi računa o higijeni naročito kod dece. Pranje ruku , redovno brisanje podova i ravnih površina u prostorijama gde se boravi i provetravanje istih, je  važan vid preventive kao i jačanje imuniteta kroz unos vitamina i pravilnu ishranu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."