Švedski general: Nismo bili spremni za intenzitet nasilja 2004. na KiM

Sve procene bezbednosti uoči martovskih događanja 2004. godine na Kosovu i Metohiji bile su pogrešne, kaže bivši komandant Multinacione brigade Centar na Kosovu, švedski general, Anders Branstorm.

Nešto više od mesec dana uoči godišnjice martovskog pogroma na KiM, Branstrom za Politiku kaže da su bili svesni tenzija koje su postojale tih dana, ali ipak iznenađeni intenzitetom napada jer, kako objašnjava, nisu bili spremni za događaje koji su usledili.

“Iako nismo bili spremni za intenzitet nasilja, uspelismo da sačuvamo selo Čaglavicu zahvaljujući profesionalnom odnosu vojnika i komandanata bigade. Takođe su nam pomogli dobri ljudi, i Albanci i Srbi”, priča general Branstrom, kojeg Politika predstavlja kao čoveka koji je odigrao odlučujuću ulogu u sprečavanju potpunog uništenja srpske Čaglavice.

Prema njegovim rečima, iako se NATO brinuo o bezbednosnoj situaciji, zajedno sa ostalim članovima međunarodne zajednice, nije došlo do sprečavanja nasilja u martu 2004. godine.

“Od dana kada je naša brigada bila raspoređena na teren 2003. godine intenzivno smo se fokusirali na cilj da razumemo šta se dešava. Takođe smo naporno radili da budemo spremni na reagovanje ukoliko se nešto loše desi. Nadam se da će u budućnosti međunarodna zajednica moći da obezbedi metode za uočavanje prvih signala eventualnog nadolazećeg nasilja i da reaguje na njega. Procene gotovo cele međunarodne zajednice o situaciji na Kosovu 2004. godine uoči nasilja nisu bile tačne”, priča Branstrom.

On podseća da Švedska nije članica NATO-a, ali da je uprkos tome godinama sarađivala sa alijansom na mnogim poljima, od kojih je jedno podrška miru.

“Ja sam bio komandant švedskog bataljona na Kosovu tokom 2000. godine, a kada je NATO 2003. ponudio Švedskoj da preuzme odgovornost za jednu multinacionalnu brigadu na Kosovu, bilo mi je drago što mi je poveren položaj komandira brigade”, rekao je Branstrom.

U isto vreme dok se odigravala drama u Čaglavici, priča general, slična situacija odvijala se u Prištini, gde su napadnuta dva stambena bloka u kojima su živeli Srbi.

“Pojedini pripadnici naše brigade uočili su pretnju u Prištini i sproveli operaiciju spasavanja tokom noći između 17. i 18. marta, kada su sačuvani brojni životi. Brojni naši vojnici su zbog povreda završili u bolnici”, kaže general.

Prema njegovim rečima, osećaj je bio loš u danima nakon nemira na Kosovu 2004. godine, ali je postojala i odlučnost da se uradi sve što je moguće kako bi se fokusirali na najvažniji cilj u tom trenutku – zaustavljanje nasilja i zaštita srpskog naroda, infrastrukture i kulturnog nasleđa.

“Mislim da većina mojih kolega i prijatelja iz međunarodne zajedice deli moje mišljenje, iako mogu da govorim samo u svoje ime”, dodaje general Branstrom.

Smatra da NATO i dalje igra značajnu ulogu u održavanju bezbednosti za sve narode na Kosovu.

“Kada to kažem, takođe je važno spomenuti i Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i OEBS, među brojnim drugim međunarodnim činiocima”, rekao je general.

Izvor RTS

Comments