Zaharova: Priština provocira, EU nesposobna da reaguje

Situacija na Kosovu treba da bude u centru pažnje Saveta bezbednosti UN, saopštila je na redovnom brifingu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o prekidu komunikacije sa misijom UN u toj srpskoj pokrajini.

Marija Zaharova je naglasila da Priština nastavlja s politikom provokacija, čiji je cilj podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, preneo je Sputnjik.

“Uvođenje taksi od 100 odsto u novembru prošle godine na robu iz centralnog dela Srbije i Bosne i Hercegovine ozbiljno je otežalo snabdevanje kosovskih Srba. Ove mere su očigledno usmerene na nastavak politike etničkog čišćenja Srba i naravno proterivanja srpskog stanovništva. Osim toga, Haradinaj je 6. februara izjavio da unapred odbija da komunicira sa misijom UN na Kosovu, koja navodno neobjektivno ocenjuje situaciju u pokrajini”, konstatovala je Zaharova.

Skrenula je pažnju na činjenicu da je EU, koja ima mandat UN da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, izgubila sposobnost da utiče na situaciju.

“U tom kontekstu, na sebe skreće pažnju odgovorna i uravnotežena pozicija Beograda, koja naglašava spremnost da se vrati dijalogu, kada takozvani kosovski premijer povuče svoje neprihvatljive odluke. Takođe, želela bih da naglasim da Srbija još nije preduzela recipročne mere”, istakla je ruska zvaničnica.

Izvor Sputnjik/RTS

Comments