Jevtić: Ljudska prava su važnija od razgraničenja

Zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić rekao je gostujući u emisiji “Otvoreni studio Glasa Amerike”, da ne zna šta ideja o razgraničenju podrazumeva, kao i da on lično nije upoznat sa tom idejom. Međutim, Jevtić kaže da treba podržati svaki dogovor koji vodi trajnom miru.

“Ako se govori o razgraničenju, za mene prvo pitanje jeste pitanje ljudskih prava. Dakle, pre nego što razgovaramo oko bilo čega drugog, vrlo je važno govoriti o onim stvarima koje će na konkretan način pomoći da ljudi budu povezani, da sarađuju i da se njihova prava poštuju. Ono za šta mislim da bi bio kvalitetan dogovor jeste da se otvore sve barijere, da se otvore sve granice, da prosto ne postoji ništa što će biti prepreka u komunikaciji, putovanju ili trgovini između ljudi” rekao je Jevtić.

Ipak, on smatra da je trenutno dobar momenat da se postigne dogovor Beograda i Prištine.

“Svakako da jeste dobar momenat i svakako da je bolje postići dogovor nego čekati da kasnije možda budemo u daleko goroj situaciji, kada je o mogućim rešenjima reč”, naveo je Jevtić.

Govoreći o bojkotu Vlade Kosova od strane ministara Srpske liste Jevtić je kazao da će taj potez dati određene rezultate.

“Ono što moram da istaknem jeste da je poslata vrlo jasna poruka da ne želimo da budemo dekor, da ne želimo da budemo samo tu da bi se reklo – evo imamo i predstavnike Srba. Sa druge strane, šaljemo jasnu poruku da jednostrani potezi neće biti tolerisani, neće biti nešto sa čime ćemo se mi slagati. Da li to daje konkretne rezultate? Možda kratkoročno to ne izgleda kao da daje, ali budite uvereni, mislim da će dati konkretne rezultate u dugoročnom smislu, jer ponavljam to šalje vrlo jasnu poruku da Srbi više neće biti dekor ni na kom mestu u bilo kojoj instituciji na Kosovu”.

Na pitanje zašto Srpska lista nije, iako je najavila, podnela žalbu Ustavnom sudu Kosova zbog Vojske Kosova, Jevtić je rekao da to ne bi dalo nikakve rezultate.

“Naš stav oko tog pitanja je bio vrlo jasan. Mislim da nismo bili sami u tome, čuli smo i vrlo jasne komentare i poruke čak iz sedišta NATO-a, generalnog sekretara NATO-a. Mislim da je to pitanje u ovom trenutku bilo nepotrebno i način na koji je ta odluka doneta nije uvažila stavove i interese, u ovom slučaju predstavnika srpske zajednice i samim tim smatramo da ne uvažava mišljenje svih građana Kosova. Sa druge strane Srpska lista naravno nije mogla da iskoristi one mehanizme zato što se nije išlo kroz ustavne promene već kroz promene zakona, a i sama žalba Ustavnom sudu ne bi dala nikakve rezultate. Prosto i u prošlosti smo bili svedoci kada je bilo reči o zakonu o Trepči i nekim drugim pitanjima da prosto nismo imali pozitivnih odgovora”, zaključio je Jevtić.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još