Od posledica gripa preminule četiri osobe u Prištini

Iako je epidemija gripa u Srbiji i regionu u uzlaznoj putanji, lekari KBC–a u Gračanici kažu da na osnovu pojedinačnih slučajeva respiratornih infekcija, ne mogu govoriti o epidemiji. Za razliku od Gračanice, u Prištini je od januara do danas na Infektinoj klinici registrovano 25 slučajeva gripa, od čijih posledica su preminule četiri osobe.

Iz Infektivne klinike u Prištini je za “RTK2″ rečeno da je od posledica gripa u sredu preminula jedna osoba. Dr Hamdi Ramadani ističe da niko od težih slučajeva na ovoj klinici nije vakcinisan, iako su vakcinacija i imunizacija glavni vidovi prevencije.

“Vakcina protiv gripa je besplatna i spada u primarnu zdravstvenu zaštitu. Nijedan od ovih slučajeva nije vakcinisan i to je velika greška. Nažalost, ove godine smo imali 3 slučaja sa smrtnim ishodom, dok smo juče imali i četvrti slučaj sa ovakvim ishodom”, istakao je direktor infektivne klinike u Prištini doktor Hamdi Ramadani.

Infektolog Nderim Hasani naglašava da je smrtnost nastupila kod hroničnih bolesnika i dijabetičara.

“U 9 slučajeva starost obolelih je od 50 godina naviše, 6 slučajeva od 40-50 godina, imamo i tri bebe od 9 i 12 meseci. Dakl,e epidemija gripa je obuhvatila sve uzraste i polove. Bolest se razvija brzo, a počinje groznicom i temperaturom do 40 i ona varira, manifestuju se u vidu glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, povraćanja, drhtavice, nekoliko pacijenata je imalo ozbiljnijih problema sa teškom plućnom infekcijom”, ističe infektolog Nderim Hasani.

Prema informacijama iz KBC-u u Gračanici, broj obolelih ne ukazuje na epidemiju, ali zabeleženi su slučajevi sa simptomima sličnim gripu. U slučaju da epidemija nastupi, najugroženije kategorije biće starija lica i odojčad.

“Postoje samo pojedinačni slučajevi gripa, mada u nekim delovima Srbije imamo epidemiju gripa koji se širi intrahospitalno, putem kašljanja ili kijanja. Inače tipično oboljenje se prepoznaje tako što bolesnik ima visoku temperaturu, kao i žestoke bolove u zglobovima i mišićima. Grip je sistemska bolest, napada ceo organizam i grip može ponekad biti opasan, pogotovo za stara lica i mlađu decu, odnosno odojčad jer imaju uske disajne puteve pa zato lako može doći do neželjeniih posledica”, ističe upravnik bolnice u Gračanici Dragan Perić.

Iako je medicina napredovala, lekari napominju da ne postoji mogućnost iskorenjivanja gripa, ali se njegovi simptomi mogu ublažiti.

“Što se virusa tiče, još uvek nema leka protiv gripa, za razliku od bakterija gde imamo leka. Zato i postoji ona izreka ‘ako se grip leči traje sedam dana, ukoliko se ne leči traje nedelju dana’. Ukoliko deca imaju visoku temperaturu onda se daju simptomatski lekovi, kao što su antikongestivi i koji se daju u sluzokožu usne duplje i naizmenično se daje paracetamol i daje se ibuprofen, odnosno brufen”, kaže doktor Perić.

Sugrađani kažu da su po pitanju zdravlja veoma odgovorni.

“Prošle nedelje smo se kontrolisale, bile smo prehlađene. Što se preventive tiče, mislim da je najbolje izbegavati grupu ljudi, obzirom da postoji mogućnost da su prisutni virusi i nadam se da gripa neće biti”, ističu meštani Gračanice.

Lekari savetuju izbegavanje kontakata sa obolelima, održavanje lične higijene, redovno provetravanje prostorija, kao i nošenje zaštitne maske.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još