• Početna>
  • Vesti>

Informisanje građana o mandatu i funkcionisanju Specijalizovanih veća Kosova

Sastanak sa ciljem informisanja građana, posebno na severu Kosova, o mandatu i funkcionisanju Specijalizovanih veća Kosova održan je danas u Kosovskoj Mitrovici  u organizaciji Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Specijalizovana veća imaju specifični mandat i ovlašćenja nad određenim zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim delima definisanim kosovskim zakonom koja su se desila u periodu od 1998. do kraja  2000. godine.

Fokus današnje informativne  sesije bio je na mandatu Specijalizovanih veća i na učešću žrtava ovih zločina u pravnom postupku.

Panelisti na pomenutoj sesiji , koji rade u Hagu, bili su Tadeja Novinc, saradnik za pravne poslove u Kancelariji za učešće žrtava, Paul Landers, pravni savetnik iz kancelarije Ombudsmana i Solene Moutier iz Jedinice za javno informisanje i komunikaciju.

Panelisti su napomenuli da su Specijalizovana veća nezavisna institucija, u potpunosti odvojena od Tužilačke kancelarije koja je odgovorna za istrage, podizanje optužnica i gonjenje, i nema razmene informacija.

Rečeno je i da će sud, finansiran od strane EU, prestati  sa radom kada ispuni svoj mandat.

Sud je postao funkcionalan usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima 2017.godine i imenovanjem Džeka Smita za Specijalizovanog tužioca u septembru 2018. godine.

Radom suda obuhvaćene su četiri vrste krivičnih dela – zločini protiv čovečnosti, ratni zločini, ostala krivična dela i krivična dela protiv pravosuđa (zloupotreba suda, uništavanje suda itd.).

Za prve tri kategorije sud je nadležan za krivična dela izvršena u periodu između januara 1998.godine do 31. decembra 2000. godine.

Obzirom na brojne zablude u javnosti o radu i nadležnostima Specijalizovanih veća, panelisti su razjasnili sledeće:

Mandat suda nije ograničen na 5 godina odnosno nema vrmenskog ograničenja, zatim , ovaj sud se ne bavi privrednim kriminalom niti korupcijom, i samo se pojedinci mogu krivično goniti pred ovim sudom, a ne organizacije.
“Jedan od principa na kojima je osnovan ovaj sud je individualna krivična odgovornost , znači samo pojedinci mogu biti odgovorni za  zločine koje su počinili, a ne kao organizacija ili grupa” – rečeno je na info sesiji.

Na spisku suda je trenutno 118 advokata od kojih neki zastupaju žrtve, a neki počinioce krivičnih dela.

Zaštita svedoka zasniva se na sistemu poverljivosti odnosno imena žrtava i svedoka neće biti javna. Žrtva  takođe može odlučiti da se ne pojavi  lično pred sudom, već da izjavu da putem ovlašćenog predstavnika.

Projekt menadžer u ACDC Aleksandar Rapajić  objašnjava da je ovaj informativni sastanak organizovan jer u javnosti cirkuliše mnogo različitih i pogrešnih informacija vezano za rad Specijalizovanih veća .

“Od informacija da će čak ovaj sud suditi za korupciju i za ekonomske slučajeve, do toga da  e sud biti za sve zločine nad Srbima, da je to Specijalni sud samo za borce OVK…sve su to neke polu i nepotpune informacije i ove info sesije služe baš tome da obavestimo građane, odnosno da im ljudi iz Specijalizovanih veća daju prave informacije o svom radu” – rekao je Rapajić.

Ovo je prva ovakva info sesija na severu Kosova, slična je organizovana krajem prošle godine za srpsku zajednicu u Gračanici, dok se sastanci za pripadnike albanske i drugih zajednica organizuju širom Kosova.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još