• Početna>
  • Vesti>

Tači: “Mala” korekcija granica prihvatljiva za konačni sporazum

Kosovan President Hashim Thaci delivers a joint press statement with the German Chancellor ahead of a meeting in Berlin, on May 9, 2018. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Kosovski predsednik Hašim Tači smatra da bi Priština trebalo da dâ deo teritorije kao cenu za konačni sporazum sa Beogradom.

“Ako je ‘mala’ korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo”, rekao je Tači na forumu održanom u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu, prenosi prištinska Gazeta ekspress.

Ponovio da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

Tači je dodao da je glavni cilj sporazuma Beograda i Prištine priznanje Kosova i članstvo u UN.

Govoreći o ulozi i značaju podrške SAD Prištini, Tači je rekao da kad god je Kosovo bilo zajedno sa SAD bilo je pobednik.

“I ukoliko su se načinjeni kompromisi u početku činili teškim, kasnije se pokazalo da su to bile dobre strateške odluke”, rekao je Tači, dodao je da je podrška SAD u postizanju sporazuma sa Beogradom bila vitalna za Prištinu.

Poručio je da prištinske vlasti “neće prihvatiti sporazum koji nije prihvatljiv za Vašington”.

Džejms Pardju, američki diplomata i jedan od predstavnika SAD za Kosovo od 1999-2001. godine, postavio je pitanje o korekciji granica.

U svom odgovoru, Tači je rekao da će jedna od tačaka “sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije svakako biti i određivanje granice između Kosova i Srbije”.

“Jedna od tačaka će biti i demarkacija ‘granice između Kosova i Srbije'”, rekao je Tači i dodao da postoji mogućnost da se koriguje granica i na severu Kosova i na jugu Srbije.

 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još