Statut “Trepče” još jedna prepreka dijalogu

Usvajanje Statuta o Rudarskom kombinatu “Trepča”, od strane poslanika Kosova, izgleda da je još više udaljilo Kosovo i Srbiju od Brisela i dijaloga, na čijem brzom obnavljanju insistiraju Evropska Unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD).
Nastavak dijaloga uslovljava Srbija, ukidanjem taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe, koju je usvojila kosovska Vlada, a premijer Kosova Ramuš Haradinaj odgovara da će se to dogoditi kada Srbija bude priznala Kosovo. U traženju unutrašnjeg kompromisnog rešenja unutar vladajuće koalicije, kako deblokirati zamrznuti dijalog u Briselu, usvajanjem Statuta o Kombinatu “Trepča”, izgleda da je Srbija postavila još jedan uslov.
U susretu sa britanskim ambasadorom u Beogradu Denisom Kifom, predsednik Srbije Vučić je istakao da zastoj u dijalogu može da bude prevaziđen ukidanjem takse na srpsku robu i “prekidom provokacija, kakav je Zakon o Statutu Rudarskog kombinata ‘Trepča’”, navodeći da se radi o “otimanju srpske imovine”.
Na “novi uslov” Srbije za nastavak dijaloga, reagovao je lider Socijaldemokratske partije Kosova i jedan od čelnika kosovskog pregovaračkog tima za dijalog u Briselu, Špend Ahmeti koji je na svom Facebook profilu između ostalog napisao da Srbija ne može ni na koji način da iskoristi dijalog kako bi poricala Republiku Kosovo i njen institucionalni suverenitet.
“Jednu stvar treba da shvate Vućić i ostali: Republika Kosovo je nezavisna i suverena zemlja, koja donosi odluke na demokratski način i prema institucionalnim procedurama. Vučić može da misli šta hoće o Kosovu, ali njegovo mišljenje nema nikakvu zakonsku težinu. S toga to je gubljenje vremena. Takve odluke mogu da pokvare njegov plan. Ali, opet, to nije i ne može da bude zabrinutost Kosova”, napisao je Ahmeti.
On je još dodao da je Kosovo spremno za dijalog i da je u tom sklopu pripremljena sva neophodna dokumentacija i da sada preostaje da Srbija odluči da li će biti deo dijaloga, čiji je cilj rešavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, kao što je priznavanje i prihvatanje državnosti Republike Kosovo.
Nenad Rikalo, iz Liste Srpska, kojeg je premijer Kosova Ramuš Haradinaj pre nekoliko dana “oslobodio funkcije” ministra za poljoprivredu, je između ostalog izjavio da će se Srbi na Kosovu boriti i dalje i za Gazivode, Brezovicu i Kombinat “Trepča”.
Građanska Inicijativa “Sloboda, demokratija, pravda”, je od Vlade Srbije zatražila preduzimanje svih mera kako bi pomogla Bordu Kombinata “Trepča Sever”, gde je zaposleno više od tri hiljade radnika, odnosno da ne dozvoli “konfiskovanje državne imovine Srbije”, a generalni direktor ovog dela kombinata Trepča, Jovan Dimkić je izjavio da neće prihvatiti Statut o Trepči, usvojen u kosovskoj skupštini.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u srpskoj Vladi Marko Đurić je rekao da je usvojeni Statut neprihvatljiv za Srbiju:
“Zato upozoravam sve u međunarodnoj zajednici i šaljem jasnu i nedvosmislenu poruku da bi primena ovakvog nakaradnog statuta, kojim se otima ‘Trepča’, imala iste onakve štetne posledice na dijalog kao i uvođenje taksi. To nisu uslovi u kojima može da se razgovara,“ rekao je Đurić na konferenciji za štampu, poručujući da se ne treba „igrati vatrom“.
Za razliku od srpskih zvaničnika, kosovski su zadovoljni usvajanjem Statuta ‘o Kombinatu “Trepča”, a premijer Ramuš Haradinaj je izjavio da “ovaj Statut daje neophodan legitimitet ‘Trepči’, da operiše svim svjim kapacitetima, vraćajući ga u punu funkciju ekonomije zemlje, države Kosova i rudara” izjavio je Haradinaj. Ministar za ekonomski razvoj Valjdrin Luka je na svom Facebook profilu napisao da usvojeni Statut omogućava primenu Zakona o Kombinatu “Trepča”, koji je inače poslanici usvojili 2016. godine.
“Usvajanje Statuta preduzeća otvara put perspektivi razvoja ‘Trepče’ i omogućava početak domaćih i stranih investicija, povećavajući vrednost i poboljšavajući tehnologiju, koja će omogućiti da se ‘Trepča’ preobrati u jednog od glavnih giganata ekonomskog razvoja naše zemlje, istovremeno poboljšavajući socijalno blagostanje radnika i opšti javni interes”, napisao je Luka.
Ministar Luka je takođe izjavio da Statut omogućava formalnu administrativnu registraciju “Trepče” kao akcionarskog društva, zatim, kompletiranje Borda, predviđeno Zakonom o “Trepči”, izbor i imenovanje Borda menadžera i početak investicija, kako je predviđeno Zakonom o “Trepči”.
Jovan Dimkić s druge strane kaže da je Zakon o “Trepči”, usvojen 2016 godine u kosovskoj skupštini, Srbija proglasila ništavnim i da ga neće sprovoditi.
„Nećemo prihvatiti sprovođenje tog zakona. Mi ne mislimo da treba da prepustimo upravljanje našim delom ’Trepče’ nekom drugom, koji je preko noći proglasio da je vlasnik 80, ili 90, ili 100 odsto akcija,“ rekao je Dimkić.
Inače, u rudnicima “Trepče” ima zlata, srebra i retkih metala, a procenjuje se da ukupne rezerve olova i cinka iznose između 4 i 5 miliona tona, dok lignita između 13 i 15 milijardi tona.
Srpski zvaničnici kažu da pitanje vlasništva nije rešeno i da je Fond za razvoj vlasnik više od 55 odsto akcija, a kosovski zvaničnici ističu da Srbija nema nikakvo pravo na imovinu države Kosovo.
Inače, na usvajanja Statuta o “Trepči”, reagovala je i Evropska Unija (EU). Portparolka, Maja Kocijančić je agenciji “Tanjug” izjavila da “Trepča” treba da bude deo dijaloga između Kosova i Srbije.
Međutim, premijer Kosova Ramuš Haradinaj, je na svom Facebook profilu napisao da je to dokaz da je EU izgubila “kompas”.
“Izjava portparolke Evropske Komisije Maje Kocijančić, datoj srpskim medijima, da ‘Trepča’ treba da bude deo dijaloga, predlog je bez presedana, neprihvatljiv i kao takav ugrožava suverenitet države Kosovo. ‘Trepča’ nije otvoreno pitanje između Kosova i Srbije i ni u jednom trenutku narod Kosova i njegove institucije neće dozvoliti stvaranje izmišljenih tema koje imaju jasan cilj podele Kosova”, izjavio je Haradinaj.
Izvor: KosovaLive

Comments

Pročitaj još