• Početna>
  • Vesti>

Lazarević: Ne želim rešenje koje ne odražava realno stanje

Urednica portala “KoSSev”, Tatjana Lazarević, kaže u intervjuu “Radiju Kontakt Plus”, da je ujedinjenje Mitrovice moguće, ali da ona ne želi ni jedno rešenje koje ne odražava realno stanje na terenu.

“Ako me pitate da li je moguća (jedinstvena Mitrovica), ona jeste moguća. Da li je želim? Ne želim ni jedno rešenje, koje ne odražava realno stanje na terenu. Realno stanje na terenu, jeste da se Srbi od 1999. godine, u Kosovskoj Mitrovici brane prvobitno od naleta ekstremnih Albanaca, a sada od bilo kakve vrste nametanja nasilnog obrasca” – kaže Lazarevićeva u intervjuu “Radiju Kontakt Plus”.

“Hipotetički, naravno da je moguće ujedinjenje kroz neki nasilni scenario, ne hipotetički, opasnost može da postoji i od realnog scenarija. Takođe, moguće je ujedinjenje grada u nekoj daljoj perspektivi. Ali ono što mene uznemirava, jeste što ne vidim srpsku zajednicu kao stabilnu zajednicu ovde na severu Kosova, naročito u Kosovskoj Mitrovici. Dakle ne vidim taj prosperitet zajednice, poboljšanje uslova života, kvaliteta života, jačanje institucija, ne vidim stabilizaciju zajednice u smislu da se zajednica oseća sigurno i da vidi svoju perspektivu ovde. Kada bih to videla, svakako da bi rizik od nasilnog ujedinjenja grada bio znatno niži. I ne zaboravite, da su brojčano Srbi u znatno nižoj cifri nego što je to stanovništvo koje čini Južnu Mitrovicu…govorimo negde hipotetički o verovatno 90.000 stanovnika, naspram svega 15.000 Srba koji žive u Severnoj Mitrovici. Da bi smo taj rizik smanjili, Srbi u Kosovskoj Mitrovici moraju da vide perspektivu svog razvoja i ostajanja ovde” kaže Lazarević.

Lazarevićeva je, u intervjuu između ostalog govorila i o Trepči, političkoj situaciji na Kosovu, mogućnosti da dođe do sukoba koji je minulih dana pominjao gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri, Gazivodama, pravosuđu, sopstvenom radu, položaju žena na severu Kosova.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još