Kocijančič: O temama se dogovaraju Beograd i Priština

O tome da li je “Trepča” deo dijaloga ili ne, odlučuju Beograd i Priština, a ne EU, izjavila je za RTS portparolka EU Maja Kocijančič. Prethodno je kosovski premijer Haradinaj odbio mogućnost da se o pitanju “Trepče” razgovara u dijalogu sa Beogradom, navodeći da je to “unutrašnje pitanje Kosova”.

Potparolka EU Maja Kocijančič kaže da dve strane moraju da se dogovore o kojim temama će razgovarati kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum o otvorenim pitanjima.

“Takav sporazum je hitan, a bez delotvorne i sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine ne može biti trajne stabilnosti u regionu”, ocenila je Kocijančičeva.

Kosovski premijer Haradinaj ranije je odbacio svaku mogućnost da se o “Trepči” razgovara u okviru dijaloga, optužujući EU za “narušavanje suvereniteta Kosova” dovođenjem “unutrašnjeg pitanja ‘Trepče'” u kontekst dijaloga sa Beogradom.

“Što se tiče pitanja da li je ‘Trepča’ deo dijaloga – EU kao posrednik je uvek bila jasna da dnevni red u dijalogu određuju Beograd i Priština, mi ne komentarišemo tačke o kojima žele da razgovaraju. Oni donose na sto pitanja koja smatraju otvorenima, a zatim se moraju dogovoriti o tome da li će raspravljati o svakom pitanju kako bi postigli pravno obavezujući sporazum o svim otvorenim pitanjima”, navela je Kocijančičeva.

Portparolka Federike Mogerini podsetila je da je u strategiji za Zapadni Balkan naglašeno da i dalje postoje važni bilateralni sporovi u regionu koje tek treba rešiti.

“EU neće prihvatiti da uvozi ove sporove i nestabilnost koju bi mogli da izazovu. Bez celovite normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog, uz posredstvo EU, ne može biti trajne stabilnosti u regionu. Sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji je hitan i presudan da bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju na svom evropskim putu”, zaključila je Kocijančičeva.

 

Izvor: RTS

Comments