• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Svet da prepozna ko je konstruktivan, a ko nije

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Priština nastavlja sa jednostranim potezima koji ne doprinose regionalnoj stabilnosti, dodajući da se nada da će svet prepoznati ko je konstruktivan, a ko je suprotno od toga.

Na pitanje novinara o taksama koje je Priština uvela, kao i nedavno usvojenom Statutu kombinata “Trepča”, Brnabićeva je ukazala da Priština radi sve suprotno od onoga što bi doprinelo tome da se Beograd i Priština vrate dijalogu.

“Sve smo dalje da se vratimo za sto i da razgovaramo o normalizaciji, ne zbog Beograda već zahvaljujući jednostranim potezima Prištine”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka očekuje da će se to kao bumerang vratiti Prištini, odnosno građanima, i to pre svega Albancima na Kosovu i Metohiji.

“Ako oni računaju da je to jačanje pozicije pred neke buduće pregovore, meni se čini da je upravo suprotno. Ne znam kako će da se oslone na partnerstvo sa zemljama članicama EU oko vizne liberalizacije, ako već dva i po meseca govore ‘ne’ na sve njihove zahteve. Kako da računaju na podršku SAD kada Tramp traži da se uzdrže od jednostranih poteza, a oni donose nove”, rekla je Brnabićeva.

Srbija, s druge strane, kaže, razgovara svakodnevno sa svim partnerima EU, SAD, Kinom, Rusijom i pazi na svoje interese, vodi jako pažljivu, ozbiljnu i odgovornu politiku.

“Nadam se da je svet takav da će umeti da prepozna ko je tolerantan, uzdržan, konstruktivan, a ko je suprotno od toga, i da će se na osnovu toga sutra formirati pozicije kada se budu stekli uslovi da se nastavi dijalog”, zaključila je Brnabićeva.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još