Palmer: Odluka o taksama se mora suspendovati kako bi se otvorio put ka dijalogu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metju  Palmer poručio je da se odluka Prištine o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH mora suspendovati kako bi se otvorio put ka dijalogu, i da je to zvanična pozicija SAD-a.

To je saopšteno iz kabineta potpredsednika kosovske Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića koji se u Vašingtonu sastao sa Palmerom.

Na sastanku je istaknuto da takse nepovoljno utiču na odnose između dva naroda i da ukoliko Srbi i Albanci žele trajno pomirenje, ka tom cilju moraju ići zajednički.

”Podrška Sjedinjenih Američkih Država ostvarivanju dugotrajnog mira i stabilnosti na Kosovu je od izuzetne važnosti. Puno je izazova koji su pred nama ali izazove moramo rešavati jedino kroz dijalog. Jednostrane akcije i potezi ne doprinose izgradnji poverenja. Posebno sam zabrinut zbog hapšenja naših povratnika, kao što je poslednji slučaj hapšenja Zorana Đokića”, naglasio je ministar Jevtić i podvukao da se mora težiti ka izgradnji međusobnog poverenja.

Inače, ovo je četvrti zvanični susret Dalibora Jevtića sa Metjuom Palmerom.

Jevtić se tokom dana susreo i sa predstavnicima Biroa za populaciju, raseljene i migracije Vlade Sjedinjenih Američkih država.

Tokom ovog sastanka sagovornici su se složili da je vreme da se svi raseljeni koji su izrazili želju za povratkom i vrate.

Istaknuto je da bi možda model povratka raseljenih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogo dati bolje rezultate i naglašeno da se kroz Skopsku inicijativu može započeti sa ovim modelom zbrinjavanja i pronalaženja trajnih rešenja za raseljene.

Zaključeno je da je zajednički rad svih relevantnih institucija od izuzetne važnost kako bi se postigli željeni rezultati.

 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments