• Početna>
  • Vesti>

Novokmet: Virusne infekcije prisutne i lako prenosive, ali epidemije gripa nema

Sezona gripa je u jeku, temrepaturne razlike doprinose pogoršanju stanja kod hroničnih bolesnika a februar mesec uobičajeno nosi sa sobom  viruse . To su nam potvrdili i lekari  a naročito pedijatri,koji ovih dana imaju pune ruke posla oko obolelih mališana jer su trenutno najugroženije bebe i deca predškolskog uzrasta.

“Slučajeva ,koji su slični gripu je sve više,i tu nema dileme da se radi o epidemiji , ali nisu zvanično registrovani. Virusne crevne infekcije su prisutne kod sasvim male dece i tu su zapravo najteže za lečenje, jer tako mali pacijenti vrlo brzo gube tečnost , a ukoliko se ona ne može nadoknaditi ,s obzirom da slabi apetit, onda mora da dođe do hospitalizacije” kaže dr. pedijatar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti  Doma zdravlja u Zvečanu Sanja Novokmet.

Ona je gostujući u emisiji “Mitrovica na dlanu” Radio Kosovske Mitrovice naglasila da nema mesta panici i da je broj slučajeva obolelih od virusnih crevnih i respiratornih bolesti jednak prošlogodišnjem u ovo isto vreme i da je to uobičajeno, a što se gripa tiče nije za sada zvanično izolovan virus kod nas , ali su se stariji hronični bolesnici zaštitili vakcinom na vreme. Ima i onih koji nisu primili, ali će s obzirom da vakcine  nema trenutno , bar prema njenim saznanjima , morati da sačekaju novu isporuku.

Apelovala je , da se virusne infekcije šire jako lako i brzo, i uputila savet roditeljima da bolesni decu ostave kod kuće  van  škola i obdaništa dok ne ozdrave.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još