Kosovo u birokratskom vrtlogu Saveta bezbednosti UN

Još je neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. februara raspravljati o Kosovu jer se tome protive četiri zemlje. Dok je dijalog u blokadi, u sedištu Evropske unije za “Tanjug” kažu da se paralelno radi i na ukidanju takse i na nastavku dijaloga, ali i da su u toku pregovori sa Beogradom i Prištinom.

Kako promena Statuta Trepče, odnosno otimanje srpske imovine utiče na dijalog -predsednik Srbije informisao je ambasadora Velike Britanije, čiji su sunarodnici rudu u Trepči vadili još 1930.

Za Vučića, sadašnji zastoj u dijalogu može da bude prevaziđen samo kada Priština prestane sa provokacijama, odnosno otimanjem srpske imovine, i kada ukine taksu na robu iz centralne Srbije.

A, iako je od takse gotovo zavisio opstanak vladajuće koalicije u Prištini, doujčerašnji zagovornik njihove uslovne suspenzije, Kadri Veselji, danas zagovara “status kvo”.

“Takse su uvedene za dobro Kosova i kao način da se zaštite kosovski interesi i ostaće na snazi. Znate, napravio sam predlog sa konkretnim merama. Suspenzija je takođe zahtev Sjedinjenih Američkih Država”, kaže Veselji, koji je predsednik kosovske skupštine.

Ovakva izjava dolazi posle večere na kojoj je Tači u svojoj kući, pored njega, ugostio Haradinaja, Pacolija, Ljimaja i Edija Ramu. Posle večere, a pre puta u Vašington na Molitveni doručak, usledio je nešto intimniji sastanak.

“Nakon konsultacija o državnoj agendi, danas sam se sastao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, pre njegovog odlaska u SAD”, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

U Vašington putuje i srpski ministar spoljnih poslova. Ne zna da li će i u Njujork, na ranije planiranu sednicu SB o Kosovu.

Bez preciznog dnevnog reda

Savet je u februar ušao bez preciznog dnevnog reda. Ekvatorijalna Gvineja, koja mu predsedava u februaru, stavila je Kosovo na dnevni red.

“Kosovo je automatski na dnevnom redu u februaru, jer je vreme za izveštaj. Međutim, ima članica koje misle da je razmatranje izveštaja na tri meseca suviše često. Pregovori su u toku i ne mogu da predvidim njihov ishod”, rekao je Anatolio Ndong Mba, ambasador Ekvatorijalne Gvineje.

U skladu sa ranijim stavom da sednice o KiM treba da se prorede, protiv su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska.

“Ako neko kaže da nema potrebe da to bude na dnevnom redu, sada kad je dijalog blokiran, kada postoje ovakve odluke, onda možete da očekujete da nikad više neće ni biti na dnevnom redu. Da bi se usvojio dnevni red, treba devet glasova. Teško da možemo da skupimo devet glasova, jer tu nema veta, a s druge strane, ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude”, rekao je Dačić.

Apel da se dijalog ubrza

Šef diplomatije smatra da dijalog treba da se ubrza i iskoristi spremnost na kompromis – jednaku spremnost i Trampove administracije i Federike Mogerini.

“Neka ranije, a možda i buduća administracija, će imati stav – kakav kompromis, samo priznanje nezavisnosti. Zato mislim da je potrebno u narednih godinu, dve da se dođe do dogovora. Ako ne dođe u tom periodu, teško će ikad posle toga doći u brzo vreme”, poručio je Ivica Dačić.

Kompromis čekaju i oni koji su povukli priznanje Kosova, poput Komonvelta Dominike, koja je u novembru revidirala raniju odluku. Šef vlade te karipske zemlje sastao se u Beogradu sa predsednikom, premijerkom i ministrom spoljnih poslova.

“Naša odluka o Kosovu je čvrsta i doneta je zbog principijalnog stava. Želim da uverimo naše prijatelje u Srbiji da smo posvećeni tome. Obezbedićemo da ceo karipski region razume situaciju i sazna o tome. Na ovom pitanju možemo da radimo zajedno. Želim najbolje vašoj zemlji. Srbija ima zadivljujuću istoriju, odrastao sam čitajući o Titu, osnivaču Pokreta nesvrstanih i osobi koja je pokazala da bez obzira na veličinu, bogatstvo ili siromaštvo, svi imaju mesto za stolom”, naveo je premijer Ruzvelt Skerit.

A, posle Ttitove smrti, zapostavljeni su odnosi s pojedinim zemljama. Uz podsećanje na to, Dačić smatra da ima prostora da primer Dominike slede i druge karipske zemlje.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još