• Početna>
  • Vesti>

“Ja neću da se igram, kao što su uradili u Makedoniji”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nijedno rešenje za KiM neće postojati ukoliko ga većina naroda ne prihvati.

On je dodao i da se trenutno ne govori ni o kakvim rešenjima, jer nema ni razgovora.

“To sam rekao stotinu puta. Ja neću da se igram kao u Makedoniji sa konsultativnim referendumima na kojima narod kaže da je protiv, a vi u skupštini izglasate to. Mislim da je to dobar sporazum za njih, pozdravio sam ga, ali način na koji je to izvedeno, ja to nikada ne bih uradio”, rekao je predsednik na TV Hepi.

On je dodao da kada referendum ne uspe, može samo da konstatuje da referendum nije uspeo i demokratski da se to saopšti javnosti.

“Da je u Srbiji postojao bilo kakav referendum, da smo dobili 49 odsto, a druga strana 51 odsto, moje je da podnesem ostavku i da kažem, referendum u skladu sa Ustavom i zakonom nije uspeo, građani su se odlučili za neku drugu opciju. To bi bio epilog zato sto morate da poštujete građane”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, narod je nosilac vrhovnog suvereniteta i ne možete da idete protiv naroda.

“Niko neće da se igra sa sudbinom naroda i države, ni na koji način i ja sam zahvalan tu i patrijarhu Irineju na njegovom racionalnom i ozbljinom stavu koji razume našu muku na KIM, ali i muku našeg naroda u RS, Hrvatskoj, Crnoj Gori”, kazao je Vučić.

Primetio je da je zbog toga pojedinima i patrijarh bio “bot i da treba da visi na Terazijama”

On je konstatovao da se patrijarh Irinej ponaša ozbiljno i da nije njegov posao da se nekome dodvorava već da bude odgovoran.

Vučić je rekao da poštuje i one koji drugačije misle.

“Moj posao je da poštujem reč mojih protivnika, jedino ne mogu da poštujem lopova, ali reč protivnika, mislećih ljudi, uvek ću da poštujem”, rekao je Vučić.

Govoreći o pristicima svetskih sila u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, Vučić je rekao da ne može da kaže da njega neko poziva i da pokušava da naređuje, jer, kako ističe, oni znaju da sa njim ne mogu tako da razgovaraju.

“Znaju da nije Srbija slaba kao 2008. ili 2010. godine. S druge strane ne ponašamo se bahato, mi poštujemo međunarodne pravne principe. Mi razumemo realnost, suština je da zaštitite svoje interese, da zaštitimo naš narod na KiM, ako nećemo mi to da radimo, ko će da radi. Albansko rukovodstvo je pokazalo da im nije stalo do Srba, pokazali su da oni žele da Srbi napuste KIM”, rekao je Vučić.

Kaže i da je uverene da ćemo s tim imati još mnogo problema, ali da je upravo zato važno da mi jedni druge poštujemo, ma kako da nam se stavovi razlikuju.

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još