• Početna>
  • Vesti>

Petković: “Trepča” neophodna za opstanak srpskog naroda

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da Priština želi da protera srpski narod, što se vidi na primeru usvajanja nacrta statuta “Trepče”. Srbija će učiniti sve da “Trepča – Sever” nastavi da funkcioniše, poručuje Petković.

Petar Petković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da se ponavlja isti scenario kao 8. novembra 2016. godine. Tada su, podseća, u kosovskoj skupštini dva sata posle ponoći poslanici usvojili zakon o “Trepči”, koji predviđa konfiskaciju imovine države Srbije, tako što tzv. vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto celokupne imovine i kapitala ovog kombinata.

Par dana nakon toga vlada u Beogradu je donela odluku kojom se poništava taj zakon, kao i sve radnje i pravne posledice koje proističu iz njega.

Jedna od njih je i donošenje statuta koji podrazumeva i formiranje novog preduzeća “Trepča a. d.” u prištinskom sistemu čime se otvaraju vrata za implementaciju ovog protivpravnog zakona.

“Kada bude formirano novo preduzeće, sadašnje upravljačke strukture i organizacione jedinice u ‘Trepči’ na severu prestaju da postoje. To može da znači, svima je jasno, da će hteti da blokiraju račune i zaustave proizvodnju i izvoz koncentrata olova i cinka, od čega ‘Trepča – Sever’ i živi”, rekao je Petković.

Ukazuje, međutim, da to što statut predviđa novi menadžment, neće moći fizički da se i ostvari, jer je “Trepča – Sever” u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac su uz administrativnu liniju. Ipak, postoji opasnost da će blokirati račune i izvoz i time dovesti u pitanje opstanak same “Trepče” i plate za 3.000 radnika.

Petković ocenjuje da ovom merom Priština želi da protera srpski narod sa Kosova i Metohije.

S druge strane, Srbija će učiniti sve da “Trepča – Sever” nastavi da funkcioniše.

“Vlada Republike Srbije je prošle godine usvojila i odluku da se krene u realizaciju izgradnje fabrike akumulatora od 14 miliona evra, pomažemo preduzeće i radnike kroz resorna ministarstva i Kancelariju za KiM. Činimo sve što je do nas kako bismo sačuvali kombinat, neophodan za ostanak srpskog naroda na KiM”, rekao je Petković koji je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

Iako SAD vrše pritisak, Priština se ne povlači i nastavlja sa dodatnim štetnim odlukama koje ugrožavaju normalizaciju odnosa i mogućnost dijaloga.

“Oglušuju se o pismo Donalda Trampa koji jasno traži da se ne povlače jednostrani potezi koji mogu da uruše nromalizaciju odnsoa. to je Tači i ponovio Mogerinijevoj, a u istom danu je govorio kako će sever Mitrovice, ‘Trepča’ i Gazivode ostati u sastavu Kosova i neće biti predmet dijaloga”, upozorio je Petković.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još