• Početna>
  • Vesti>

Stefanović: Isti stav; Kosovo u Interpolu kršenje međunarodnog prava

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije obavešteno od centrale Interpola u Lionu da je Priština ponovo aplicirala za članstvo, ali ostajemo pri argumentu da bi prijem Kosova predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola, rekao je ministar Nebojša Stefanović.

“Predstavnici prištinskih institucija očigledno nisu shvatili poruku velikog broja članica Interpola sa poslednje Generalne skupštine, tačnije da ne žele politizaciju ove profesionalne policijske organizacije i prijem takozvanog Kosova u Interpol”, rekao je Stefanović za “Tanjug”.

Činjenica da su im falili glasovi skoro 40 država za njih evidentno nije jasan pokazatelj da nemaju podršku za kršenje međunarodnog prava i pravila Interpola, dodao je Stefanović.

Ministar navodi da, uprkos tome što je Srbija na poslednjoj Generalnoj skupštini u Dubaiju uspela da spreči prijem takozvanog Kosova u Interpol, to za nas nije bio kraj ove pravne borbe.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je odmah po završetku zasedanja nastavilo da radi i iznosi svoje argumente državama članicama Interpola, jer smo očekivali da će predstavnici Prištine ponovo aplicirati za članstvo”, objasnio je ministar.

Stefanović kaže da očekuje da dobije zvaničnu informaciju povodom apliciranja Prištine u zakonskom roku, tačnije narednih 30 dana kako predviđaju pravila Interpola.

“Svakako ostajemo pri našim argumentima da bi prijem takozvanog Kosova predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola. Pre svega u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije i kao takva ne može ni aplicirati za članstvo u Interpolu”, dodao je ministar.

Kako je dodao, i “Korelova rezolucija”, koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, jasno i nedvosmisleno kaže da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što Kosovo nije.

Zato bi ponovno stavljanje na dnevni red zahteva Prištine predstavljalo novi pravni nonsens, ističe Stefanović.

“Moram da ponovim da bi eventualnim prijemom sigurno došlo do zloupotreba baza podataka Interpola od strane Prištine, što bi moglo dovesti do toga i da neki od terorista dođu do važnih i poverljivih informacija. Svakako, to može značiti i da se više hiljada pripadnika policije i vojske nađe na montiranim poternicama, što bi u potpunosti ograničilo njihovu slobodu kretanja”, kaže on.

Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće borbu na sprečavanju prijema Kosova, kako bi zaštitili suverenitet naše države, međunarodno pravo, ali i profesionalnu policijsku organizaciju kakav je Interpol, zaključio je Stefanović.

Priština ponovo pokušava da uđe u Interpol, a pismo o tome generalnom sekretarijatu te međunarodne policijske organizacije poslali su premijer prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i ministar policije Ekrem Mustafa.

Prištinski portal “Kalko” tvrdi da je imao uvidu u mejlove koje su Haradinaj i Mustafa poslali generalnom sekrearu Interpola Jirgenu Štoku.

 

Izvor: RTV Kim / Tanjug

Comments

Pročitaj još