Vučić od Trampa zatražio podršku za pronalaženje rešenja za Kosovo

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu u kome mu je zatražio podršku za pronalaženje trajnog i održivog rešenje za Kosovo i Metohiju i pozvao ga da poseti Srbiju.

Vučić je Trampu zahvalio na podršci koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, a posebno na podršci naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi, nikom nije više stalo do rešenja, jer je problem Kosova i Metohije teško breme, pre svega, za Srbiju i srpski narod.

“Posvećeni smo dijalogu i pristupamo mu hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih nas na Zapadnom Balkanu. Ispunili smo i sve naše obaveze iz Briselskog sporazuma. Međutim, Srbija ne može da reši taj težak problem sama”, navodi Vučić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na našu volju i veru, takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga.

“One ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji, nego i ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji, čija prava moramo da branimo i štitimo. Naglašavam još jednom: istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu meru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rešenjem”, ističe se u pismu.

“Želim ovim pismom da još jednom istaknem i svoju čvrstu opredeljenost da zajedničkim snagama obogaćujemo odnose naših dveju zemalja. Ponosan sam što se moja zemlja u dva svetska rata borila na strani prava i pravde i što smo bili saveznici. Prošle godine smo obeležili vek od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava koje je podnela u Prvom svetskom ratu”, naveo je Vučić.

Vučić je podsetio istorijskog savezništva kroz taj svetli primer zajedničke prošlosti.

“Želim da Vam još jednom uputim poziv da posetite Srbiju kao prvi američki predsednik posle, bezmalo, četrdeset godina. Uz srdačne pozdrave, primite, ekselencijo, najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje američkih građana, kao i izraze mog dubokog uvažavanja”, navodi se u pismu predsednika Vučića upućenog predsedniku Donaldu Trampu.

 

Izvor: RTS

Comments