Tači: Ne stvarati okolnosti da Rus dođe za pregovarački sto

Ne treba stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za pregovarčki sto, kaže kosovski predsednik Hašim Tači povodom predloga Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, što je on postavi kao jedan od uslova za ukidanje taksi na robu iz Srbije.

“Proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD, tako će se ostati i u budućnosti. Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale Rusiji da dođe za sto.Mislim da treba da imamo puno poverenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO i EU“, kaže on.

U intervjuu za “Radio Slobodna Evropa”, nakon sastanka kosovskih lidera sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom ranije danas u Prištini, na kojem je ponovljen zahtev Vašingtona da se ukinu takse, Tači je vodećim funkcionerima u institucijama poručio da preduzmu „pametne i strateške korake“ kada je u pitanju suspenzija odluka vlade o taksama.

Tači je ponovio da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD.

Na pitanje o današnjem sastanku sa Kosnetom, Tači kaže:

„Sastanak sa institucionalnim i politickim liderima ticao se mog ohrabrenja za poduzimanje potrebnih, pametnih i strateških koraka za zemlju. Cenim njihovo angažovanje za zajednicke sastanke o sledecim koracima koje treba da poduzmu institucije, u još boljoj koordinaciji sa SAD-om i EU, a u vezi buducnosti važnih procesa koji su i od suštinskog znacaja za Kosovo.“

Upitan da li je i ukidanje taksi bio jedan od njegovih zahteva, on kaže da je to bila odluka vlade i vladajuće koalicije i o daljim koracima pregovaraju koalicioni patrneri i vlada.

Na pitanje kakve posledice mogu biti po Kosovo, ukoliko ne podrži zahtev SAD-a, Tači je odgovorio da se “ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima partnerstvo neće odbiti”.

„Strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog znacaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda“, naveo je on.

 

Izvor: TV Most / Tanjug / RSE

Comments