• Početna>
  • Vesti>

Tači pisao Trampu, obećava istorijski sporazum sa Srbijom

Kosovski predsednik Hašim Tači, u pismu koje je poslao predsedniku Trampu, obećao je da će završiti svoj deo posla i da će apelovati na građane da prate poziv, koji je uputio predsednik Tramp u pismu iz decembra, da „govore jednoglasno tokom razgovora o miru i da se suzdrže od postupaka koji bi sporazum učinili teško dosežnim“.

Tači u pismu uverava predsednika Trampa da je spreman i voljan da učini kompromise neophodne za postizanje sveobuhvatnog, uravnoteženog sporazuma, koji bi obuhvatao sva otvorena pitanja i koji bi stavio tačku na vekovni sukob sa Srbijom. On je pozvao Trampa da poseti Kosovo.

Prenosimo sadržaj pisma predsednika Tačija koje je poslato predsedniku Trampu:

Poštovani g. predsedniče,

Dozvolite mi da pismo započnem želeći Vama i Vašoj porodici srećnu Novu godinu i mnogo uspeha u 2019. Kosovski narod i ja smo posebno sretni zbog pisma koje ste poslali 14. decembra 2018. godine, a u kojem ste izrazili nepokolebljivu podršku Amerike „nezavisnom i suverenom“ Kosovu.

Kao što smo i razgovarali u Parizu – i kao što sam detaljno objasnio državnom sekretaru Majku Pompeu, kao i savetniku za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu, tokom nedavnih poseta Vašingtonu – slažem se sa Vama da je sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije, sada blizu.

Zato mi dozvolite da Vam dam svoje lične garancije da ću kao predsednik Kosova biti spreman i voljan da načinim kompromise koji su potrebni za postizanje sveobuhvatnog i uravnoteženog sporazuma, koji će obuhvatiti sva otvorena pitanja, stavljajući tako tačku na vekovni sukob sa Srbijom.

Dozvolite mi da istaknem g. Predsedniče istorijski karakter ovoga o čemu ovde govorimo.

Postignuti sporazum neće biti privremeni mir ili zamrznuti konflikt. Mi se trudimo da izađemo iz ovog kruga i da postignemo permanentan sporazum u kojem će obe strane priznati jedna drugu i odustati od sukoba, sporazum prema kojem će Kosovo postati članica Ujedinjenih nacija.

Takvo istorijsko dostignuće zahteva maksimalno angažovanje obe strane. Ja obećavam da ću završiti moj deo posla. Apelovaću na moje kosovske sugrađane da prate poziv koji ste uputili u pismu iz decembra „da jednoglasno govore tokom razgovora o miru i da se suzdrže od postupaka koji bi takav sporazum učini teško dosežnim“.

Radujemo se mogućnosti bliske saradnje sa Vama i sa mnogim našim prijateljima u Sjedinjenim Državama u odvijanju ove diplomatske inicijative. Kao što ste i srdačno sugerisali, nema boljeg načina da proslavimo naš uspeh od praćenja Vašeg liderstva i da Vam se pridružimo u Beloj kući, gde se mir i istorija zajedno stvaraju.

Na samom kraju, dozvolite mi da iskoristim ovu mogućnost da Vas pozovem da posetite Kosovo, da se sastanete sa najviše proameričkim narodom i sa Amerikancima koji služe na Kosovu, kao i da postanete svedok našeg zajedničkog uspeha u izgradnji multietničkog Kosova, Kosova posvećenog miru, slobodi i pravdi”, navodi se u pismu koje je Tači uputio Trampu.

Izvor RTK2/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još