Koha: Tači i Veselji će ostaviti Haradinaja na cedilu

Priština — Osim što se ne slažu oko pitanja taksi na robu iz Srbije, kosovski lideru suprotstavljeni i oko pisma koje je Haradinaj poslao svim premijerima.

U pismu zemljama Kvinte premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, zatražio je održavanje međunarodne konferencije o Kosovu, na kojoj bi bio postignut sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine, ali za tu inicijativu nema podršku predsednika Hašima Tačija i predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, piše današnja Koha ditore.

U tekstu u kojem piše o različitim stavovima lidera privremenih prištinskih institucija kada je reč o putu ka postizaju “konačnog rešenja” sa Beogradom, Koha ditore ističe da je Veselji, koji je i lider najuticajnije vladajuće Demokratske pratije Kosova, rekao da ‘jezik uslovljavanja” ne pomaže Prištini.

Takođe, kako se navodi, zvaničnici Kancelarije predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, rekli su za taj list da su protiv toga da se održavi medjuanrodna konferencija o Kosovu.

“Kosovo je nezavisna i suverena država. Stoga, ne mislim da nam treba klasična međunarodna konferencija, jer bi u takvoj situaciji, druga strana, Srbija, mogla da zatraži da se umešaju drugi međunarodni akteri koji nisu tako prijateljski nastrojeni prema Kosovu”, rekao je savetnik Tačija, Bekim Čolaku.

List podeseća da je Haradinaj uputio pismo zemljama Kvinte u kojima je izneo pet uslova da bi bile suspendovane takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. Dva od tih pet uslova, napominje Koha ditore, odnose se na medjunarodnu konferenciju o Kosovu, na kojoj bi bio postigut sveobuhvatni sporazum.

Haradinaj je u intervjuu za portal “syri.net” rekao i da ne isključuje mogućnost da već tokom ove nedelje padne vlada na čijem je čelu, jer iz nje može da se povuče Veseljijeva DPK. On je dodao da se ne boji izbora do kojih bi u tom slučaju došlo i da njegov koalicioni partner Veselji “može da preduzme korake kako bi otišao iz vlade”.

“Ne bojim se izbora, iako bi oni mogli da se dese vrlo brzo”, rekao je Haradinaj.

Koha ditore ocenjuje i da su “opozicione partije sada shvatile da će Tači i Veselji ostaviti Haradinaja na cedilu”.

 

Izvor B92

Comments