Haradinaj: Ulazimo u leto sa taksama u svakom slučaju

Ukoliko se vladajuća koalicija raskine i izbori raspišu, takse na srpske proizvode ostaju do leta, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, danas, na konferenciji za medije nakon sastanka vlade, prenose mediji u Prištini.

Haradinaj neće doneti odluku o ukidanju taksi, a sve i da se izbori raspišu, takse će ostati barem do juna meseca.

Pored toga, Haradinaj je najavio da će dogovor sa PSD-om povodom smene ministra Nenada Rikala, „biti ispoštovan, kada za to dođe vreme“.

Nakon današnjeg sastanka vlade u Prištini, na pitanje novinara o nedavnim nesuglasicama u vladajućoj koaliciji i mogućnosti raspisivanja izbora, Haradinaj je izjavio da on neće ukinuti takse i posledično, ukoliko se budu raspisali izbori, potrebno je vreme za konstituisanje Skupštine, formiranje Vlade, te da će u tom slučaju takse ostati do leta, prenosi Koha.

„Što se tiče raskida koalicije i mogućih izbora, taksa ostaje do juna. Potrebno je 45 dana da se izbori održe, i 30 dodatno da se skupština konstituiše, vlada formira. Tako da ulazimo u leto sa taksama. Svakog juna smo zauzeti. Ulazimo u leto sa taksama u svakom slučaju,“ izjavio je Haradinaj.

Upoznat je sa predlogom predsednika Skupštine Kadrija Veseljija, da se takse privremeno ukinu na 120 dana, ali kako je naveo, pozicija Vlade ostaje ista.

Nije želeo da odgovara na pitanja “da li se oseća izdano od svojih koalicionih partnera”.

Govoreći o uslovima koje je postavio EU i SAD, rekao je da ko god ima problem sa tim uslovima je u “suprotnosti sa pravom Kosova”.

“Svako ko ima problem, i unutra i spolja, u suprotnosti je sa našim pravom. Mi nemamo razumevanja za one koji imaju problem sa ovim zahtevima. Doneće povlačenje priznanja. Ne verujem da SAD ima problem sa ovim uslovima, ako nekom drugom smetaju ovi uslovi, onda se zna kakve odnose imamo sa njima,” rekao je Haradinaj, prenosi “Insajderi”.

Haradinaj je takođe uputio komentar na račun LDK rekavši da “ukoliko ukinemo takse kao što voljeni i duhoviti LDK govori, moramo da budemo spremni da damo teritoriju i zajednicu za izvršnim ovlašćenjima”.

Danas je takođe pozvao i sve poslanike u Skupštini Kosova bez izuzetka, da ne povlače podršku taksama.

“Pozivam narodne poslanike da to ne učine kako vaša deca ne bi patila, ne samo Ramuš” rekao je Haradinaj.

Pored toga, Haradinaj je govorio i o smeni ministra iz redova Srpske liste Nenada Rikala, što je jedan od uslova PSD kako bi glasali za usvajanje budžeta.

“Kad je reč o Rikalu, to je deo dogovora sa PSD-om, i taj dogovor će biti ispoštovan kada dođe vreme,” rekao je kosovski premijer, prenosi “Insajderi”.

Prema poslednjim najavama u kosovskim medijima do smene ministra Rikala je trebalo da dođe pre održavanja naredne sednice kosovske skupštine na kojoj će se glasati o nacrtu zakona o budžetu, a koja je zakazana za 30. Januar.

 

Izvor: Kossev / Koha

Comments

Pročitaj još