Kosovo: U štrajku 25.000 zaposlenih u javnom sektoru

Zaposleni u javnom sektoru na Kosovu tvrde da nisu tretirani ravnopravno u Nacrtu zakona o platama te zahtevaju izjednačavanje

Zaposleni u javnom sektoru na Kosovu – njih oko 25.000 – najavilo je da će danas stupiti u štrajk tražeći veće plate, čime će se pridružiti štrajkačima zaposlenim u prosveti i zdravstvu, prenose mediju Prištini.

Zaposleni u javnom sektoru procenjuju da nisu tretirani ravnopravno u Nacrtu zakona o platama te zahtevaju izjednačavanje.

Mursel Zimberi iz Sindikata javnih službenika izjavio je da će, ako ne budu dobili pisanu odluku o ispunjavanju njihovih zahteva od Vlade, danas početi štrajk.

“Sve opštine su kategorične da ćemo ući u štrajk. Ako se naši zahtevi za izjednačavanje plata ne ispune, onda smo prisiljeni štrajkovati. Mi, kao sindikat, ne možemo ih sprečiti”, rekao je on, prenosi Gazeta Express.

Štrajku će se pridružiti i radnici u javnoj administraciji, a to je saopštio predsednik Sindikata javne administracije Ndue Kalaj.

Prosvetari traže povećanje plata

“Iskreno, toliko smo ignorisani da je jedini način da se ispune naši zahtevi, kao što rade i druge kategorije, štrajk”, izjavio je Kalaj.

Oko 500.000 učenika i studenata na Kosovu ostalo je 24. januara kod kuće jer je štrajk prosvetara, koji traže za 30 posto veće plate, ušao u drugu sedmicu, preneo je Rojters.

Lekari i rudari su takođe stupili u štrajk tražeći povećanje plata, a štrajkom su zapretili i drugi zaposleni u javnom sektoru, nakon što je predložen zakon kojim bi se povećale plate zaposlenima u vladinim službama.

Prošlogodišnje veliko povećanje plate premijeru Ramušu Haradinaju – sa 1.443 na 2.950 eura – takođe je naljutilo neke zaposlene u javnom sektoru, napominje Rojters.

“Prvi korak koji će vladini zvaničnici napraviti jeste povećanje plata sebi i svom osoblju, a nas će ostaviti u bedi”, rekla je Kadire Prenici, nastavnica u osnovnoj školi u Prištini.

Prevelik teret za ekonomiju

Njena plata bi se povećala, navodi britanska agencija, na 621 euro sa 478 eura mesečno ukoliko se zadovolje zahtevi štrajkača – što je skoro dvostruko više u poređenju s platom od 370 eura u privatnom sektoru na Kosovu, gde je trećina radno sposobnog stanovništva nezaposlena.

Rojters ukazuje da je prosečna plata u javnom sektoru na Kosovu 520 evra mesečno.

Rudd Vermeulen, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda na Kosovu, kaže da bi povećanje plata od 30 posto bilo preveliki teret za ekonomiju, za koju MMF očekuje da će ove godine ostvariti rast od 4,2 posto, u poređenju s rastom od četiri posto 2018. godine.

Reuters ocenjuje da veći privredni rast ne bi povećao životni standard kosovskih građana.

Izvor: AL JAZEERA BALKANS, Radio Kontakt Plus

Comments