Jevtić obišao obnovljenu školu u Orahovcu

Ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić obišao je danas osnovnu i srednju školu” Dositej Obradović” u Orahovcu, čiji je projekat renoviranja, koji je započeo prošle godine završen.

Projekat sanacije škole u Orahovcu dogovoren je prošlogodišnjom posetom ministra prosvete Republike Srbije Mladena Šarčevića i Direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

“Ovde u Orahovcu i Velikoj Hoči želimo da obezbedimo maksimalno dobre uslove za rad i obrazovanje naše dece, da pronađemo mogućnost da pored ovog objekta izgradimo i jedan sportski teren, i sve ono sto je moguće da se uradi. U odNosu na prethodne uslove, koje su deca ovde imala, danas je daleko bolje, videli ste to po osmesima dece”, istakao je Jevtić.

Prioriteti ministarstva kojim rukovodi Dalibor Jevtić će i u narednom periodu biti ulaganja, pre svega u život.

“Život je obrazovanje, život je mogućnost zaposlenja, život je sve ono što treba nekoga da natera da ovde, u teškim okolnostima u kojima naši sunarodnici žive, ostanu i opstanu na ovim prostorima. Sve ono što mi možemo da učinimo, sve ono što je moguće da učinimo, mi ćemo na tome raditi ”, poručio je Jevtić.

Škola “Dositej Obradović” trenutno ima 12 učenika koji pohađaju Gimnaziju, i 46 osnovaca. Obe škole rade u improvizovanoj zgradi koja je posle 1999. godine preuređena u školu.

Direktorice osnovne i srednje škole u Orahovcu su veoma zahvalne što njihova škola sada zaista liči na pravu školu.

“Naša škola je posle dužeg vremena počela da liči na školu zahvaljujući ministru Daliboru Jevtiću. Pomogao je sredstvima da se obnovi krov koji je bio u užasnom stanju, da se renoviraju učionice i da se postavi parno grejanje na spratu”, kazala je direktorica Gimnazije Dobrila Vitošević.

“U ime učenika osnovne škole “Dositej Obradović” u Orahovcu, njihovih roditelja, u ime nastavnika i u svoje lično ime zahvaljujemo se na svemu sto je ovo mininstarstvo učinilo za našu školu”, rekla je direktorica osnovne škole Milićević Suzana.

Meštani Orahovca kažu da nemaju problema kojih je bilo ranije. Jedino ih ne raduje to što omladine ima sve manje.

“Za sada je dobro, idemo na pijacu i po prodavnicama. Čak i kada nemamo para izađu nam u susret. Jedino slabo ima mladih, otišli su u centralnu Srbiju na školovanje”, kazao nam je Dimitrije Marović.

“Na početku je bilo dosta problema, sada se, hvala Bogu sve stabilizovalo. Bojaznost uvek postoji, ali u principu, sobodno se krećemo. U nama postoji ta bojaznost, pa kada negde krenemo, pogledamo da nemamo neko obeležje na sebi kako nas ne bi okarakterisali, a možda i ne bi”, rekao je Blagoje Radić.

U Orahovcu trenutno živi oko 300 Srba, to je 10 odsto od broja koji su tu živeli pre rata. Ranije ih je bilo 3000.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još