EU izradila nacrt građanskog zakonika na Kosovu

Misija Evropske unije u Prištini predstavila je nacrt građanskog zakonika, koji treba da reguliše porodične odnose, obaveze i nasledstvo i građanska prava na Kosovu.

Šefica Kancelarije EU Natalija Apostolova rekla je da je na nacrtu zakonika rađeno više od četiri godine i da će biti dostupan svima.

“U ovom procesu smo obratili posebnu pažnju na kontekst Kosova. Veoma je važno da proizvod koji danas predstavljamo nije gotov, mi podnosimo nacrt vladi da da svoje komentare. To je još jedan korak i želim da vas pozovem da učestvujete sa svima nama. Zakonik koji imamo danas je za svakog od vas. Nacrt je izrađen na albanskom jeziku. Projekat sadrži i obrazloženje o tome kako koristiti zakonik. Na vladi je da završi građanski zakonik”, rekla je Apostolova na predstavljanju projekta.

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri kaže da je građanski zakonik bio i ostao jedan od glavnih prioriteta, te da se radi o najvažnijem dokumentu koji stoji iza ustava.

“Prilikom izrade ovog kodeksa pratili smo savremene trendove građanskog prava, a posebnu pažnju posvetili smo tradiciji našeg naroda. obratili smo pažnju na naše težnje ka Evropskoj uniji, što nas je sve navelo da radimo na nacrtu građanskog zakonika”, naveo je Tahiri.

Kosovski građanski zakonik uskoro će biti upućen kosovskoj skupštini na komentare, a zatim i na usvajanje.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još