• Početna>
  • Vesti>

Rumunija “preuzela” EU – šta će biti s odnosom prema KiM?

U Prištini je organizovan prijem povodom početka šestomesečnog rumunskog predsedavanja Savetom Evropske unije.

Šef rumunske kancelarije za vezu u Prištini Danijel Onišor je izjavio da će u narednih pola godine pristup Rumunije Kosovu biti “pristup poštenog brokera”, bez obzira na njen stav o statusu Kosova. Podsetimo, Rumunija nije priznala nezavisnost južne srpske pokrajine.

“Rumunija podržava dijalog Prištine i Beograda i potrebu da se osigura sporazum u skladu s osnovnim vrednostima EU”, naveo je Onišor, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

On je kazao da je Rumunija je odlučna da očuva kontinuitet aktuelne evropske agende i želi da je unapredi.

Šef rumunske kancelarije za vezu u Prištini je, govoreći o Zapadnom Balkanu, rekao da je proces proširenja među prioritetima predsedavanja zvaničnog Bukurešta.

“Naš pristup tokom predsedavanja će biti pristup poštenog brokera, bez obzira na nacionalni stav o statusu Kosova. Ovaj pozitivan pristup sa naše strane omogućio je pokretanje Studije izvodljivosti koja je zaključena potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, početkom procedura za viznu liberalizaciju. Rumunija podržava dijalog i potrebu da se osigura sporazum u skladu sa osnovnim vrednostima EU”, naveo je Onišor.

Navodi se da je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izrazila zadovoljstvo zbog najavljenog rumunskog fokusa na napredovanju u procesu proširenja EU, što je, kako je rekla, vrlo dobra vest za Kosovo i region Balkana u celini.

RTK2 prenosi da je prijemu prisustvovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj i drugi članovi vlade, kao i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još