• Početna>
  • Vesti>

Nagrada za “Medimus” festival srednjovekovne muzike u Prizrenu

Časopis “Muzika klasika” dodelio je Međunarodnom festivalu srednjovekovne muzike u Prizrenu “MEDIMUS” nagradu za najbolji festival od regionalnog značaja u 2018. godini.

Festival “MEDIMUS” organizuju Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, Dom kulture „Gračanica“ i Fondacija Sveti Arhangeli.

Festival je najznajčajnija manifestacija iz oblasti muzičkih umetnosti u proteklom periodu u Prizrenu i održava se u izuzetnom ambijentu Atrijuma crkve Svetog Spasa krajem avgusta.

Festival ima za cilj da predstavi srpsko i evropsko srednjovekovno muzičko nasleđe u gradu gde su nastale neke od naših najlepših kompozicija i gde se osobito negovala pesma i muzička kultura.

“To je veliko priznanje za nas i svakako će biti podstrek za ono što radimo. Jednostavno, proteklih godina smo uspeli, nadam se, da ostavimo neki trag u toj sferi i onda je ovo neka satisfakcija”, kaže za “RTV Kim” Bojan Babić iz Društva prijatelja Sveti Arhangeli.

Dodaje da festival ima poseban značaj jer okuplja Prizrence i one koji su bili primorani da napuste ovaj grad, ali i u njega dovodi i ljude iz enklava.

Iz Doma kulture Gračanica poručuju da je nagrada izuzetno važna i podsticajna.

“Dom kulture “Gračanica” ovim festivalom oživljava, uslovno rečeno, filozofiju kulturnog punkta ili tačke u kojoj stvaralac elitne kulture može naći podsticaj za svoje stvaranje, može biti svedok i kritički korektor savremenog trenutka. U skladu sa ovom idejom mi smo oživeli dve kulturne tačke u Prizrenu i Prištini i oni funkcionišu kao kulturni centri tih, faktički za srpsku kulturu nestalih gradova. Pored ovog festivala organizujemo i likovnu koloniju „Jesen u Prizrenu“, književne programe, projekcije filmova, rekao je za “RTV Kim” urednik književnih programa Doma kulture Žarko Milenković.

Između ostalih, dobitnici nagrada u različitim kategorijama su još i Simfonijski orkestar RTS-a pod upravom maestra Bojana Suđića, Dejan Mlađenović, Muzikološki institut SANU, Festival Beogradske muzičke svečanosti i drugi. Časopis „Muzika klasika“ dodeljuje ove nagrade od 2010. godine kada je i izašao prvi broj, a osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji doprinos domaćoj muzičkoj sceni.

Bojan Babić kaže da će i ove godine na MEDIMUS-u biti zastupljeni značajni izvođači.

“Imaćemo Ansambl Renesans koji će obeležiti njihov jubilej 55 godina rada, imaćemo ansambl iz Slovenije, iz Grčke. Za nekih dvadesetak dana ćemo imati tačne informacije u vezi učesnika, ali će svakako to biti kvalitetni i interesantni izvođači”, kazao je Babić.

Festival “MEDIMUS” podržava Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Eparhija raško prizrenska i Manastir Svetih Arhangela.

 

Izvor: RTV Kim

 

Comments

Pročitaj još