• Početna>
  • Vesti>

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Više od mesec dana meštani Štrpca protestuju zbog početka izgradnje mini hidrocentrale, kojom bi se, kako tvrde, ugrozile dve reke, Kaluđerka i Bolovanka, a time i pijaća voda kojom se stanovništvo snabdeva. Novi protest održan je juče, a najavljena je i žalba Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Stanovništvo ove opštine rešeno je da spreči izgradnju mini hidrocentrale koju je započela albanska firma “Matkos group” iz Prištine, međutim, u toj nameri su, izgleda, usamljeni, obzirom da im, kako kažu, lokalna samouprava ne pomaže niti sa njima o tome želi da razgovara.

Meštani su na jučerašnjem protestu ukazali na to da će, ukoliko se izgradi ova hidrocentrala i ugroze izvori čiste vode, i njihova budućnost biti ugrožena, a samim tim i opstanak u opštini Štrpce.

Osim za piće, ovu vodu meštani koriste i za navodnjavanje poljoprivrednih parcela.

Građani koji su nam se javili kažu da se lokalna vlast oglušuje o njihove zahteve, da su pisali i peticije, skupljali potpise, ali da nema odgovora.

Dodaju i to da nijedna lokalna televizija nije došla da izveštava o njihovom problemu i da se vest o njihovom protestu ne pojavljuje u medijima.

Na skupu koji je  održan, jedan od govornika Stojan Josimović je izrazio sumnju u validnost dokumentacije za izgradnju mini hidrocentrale i dodao da smatra da se time krši zakon.

Inače, Josimović je kazao da su on i još dvojica protivnika izgradnje mini hidrocentrale bili na informativnom razgovoru u stanici Policije u Štrpcu, ali da su organi reda prema njima bili korektni.

Od Interventne jedinice Policije iz Uroševca su, kažu,  upozoreni da obustave proteste i omoguće radnicima albanske firme “Matkos group” da neometano rade.

Građani su, međutim, posle razgovora sa policijom otišli do zgrade opštine Štrpce ali, kako navode, niko se od lokalnih zvaničnika nije pojavio pred narodom.

Sa jučerašnjeg skupa, Dobrivoje Stevanović i Stojan Josimović su poručili da žele da na pravni način i u saradnji sa opštinskim vlastima spreče da se izgradi mini-hidrocentrala.

Takođe su najavili da će se narednih dana žaliti i Ministarstvu za zaštitu životne sredine Vlade Kosova.

“Naša obaveza je da ovde svakog dana budemo”, naveo je jedan od govornika i pozvao stanovništvo da se u što većem broju okupi.

Nažalost, mišljenje predstavnika lokalne samouprave u Štrpcu o ovom problemu  nismo mogli da dobijemo pošto RTV Kim nije mogao da stupi u kontakt sa predstavnicima opštine, ali podsećamo da je krajem prošlog meseca predsednik SO Štrpce Predrag Grbić istakao da meštani koji protestuju imaju punu podršku rukovodstva opštine.

“Izvršna vlast će krenuti sa razmatranjem elemenata koje imamo u našim rukama, a to je Zakon o vodama Kosova, koji u ovakvoj situaciji, kada preti opasnost od nestanka vode za piće, predviđa da radovi budu obustavljeni. U rukama imamo i odluku koju smo dobili još 2016. a odnosi se na zabranu radova na mini hidrocentrali na neodređeno vreme upravo zbog mogućnosti da selo Štrpce ostane bez pijaće vode. Ta odluka je na snazi, ovaj Zakon o vodama je takođe na snazi, imamo nezadovoljstvo građana, imamo podršku rukovodstva i zajedno ćemo, na miran i dostojanstven način, i uz poštovanje zakona raditi na zaustavljanju izgradnje mini hidrocentrale”, rekao je Grbić krajem decembra nakon sednice SO Štrpce.

Izvor: RTV KiM

Comments

Pročitaj još