KBC: Rezerve krvi na minimumu

Rezerve krvi na odeljenju transfuzije KBC u Kos. Mitrovici su na minimumu, najpotrebnije krvne grupe nulta i negativne.

Načelnica odeljenja transfuzije dr Vesna Milentijević kaže za Kontakt Plus da su  nulta, kao i negativne najpotrebnije, jer je u bolnici najviše pacijenata sa upravo tim krvnim grupama.
Prema njenim rečima, smanjen broj davalaca krvi inače karakteriše kako ovaj zimski, tako i letnji period.

“Bilo bi dobro da dođu i daju krv davaoci sa negativnim, ali i svim ostalim krvnim grupama, kako bismo popunili rezerve, i da bi se neometano obavljalo lečenje naših pacijenata” – kaže dr Milentijević.

Poslednja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi organizovana je u Štrpcu u decembru, a prva naredna je sutra u Tehničkoj školi u Leposaviću.

Dr Milentijević dodaje da je dogovor sa Crvenim krstom da se napravi godišnji plan kako bi se akcije dobrovoljnog davalaštva krvi sprovodile redovno.

Određeni broj dobrovoljnih davalaca krvi redovno se javlja na odeljenje transfuzije, mimo organizovanih akcija.

“Može se reći da je dobar procenat dobrovoljnih davalaca koji se javljaju na 3 ili 4 meseca i daju krv. Takođe, rezerve popunjavamo namenskim davanjem, gde članovi porodice nalaze davaoce i obezbeđuju krv za svoju rodbinu,” – objašnjava dr Milentijević.

Sve više se javljaju mladi kako bi dobrovoljno dali krv.

“Po novom Zakonu o davanju krvi, Crveni krst je dužan da radi na edukacij i motivaciji dobrovoljnih davalaca. Javljaju se često mladi ljudi kada napune 18 godina, pošto mogu dati krv kada postanu punoletni, dobar je taj broj, nije preterano velik, ali je zadovoljavajući,” – zaključuje dr Milentijević.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina,dobrog opšteg stanja, kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Interval između davanja krvi je 3 meseca (12 nedelja) za muškarce i 4 meseca (16 nedelja) za žene.

Izvor: Kontakt plus radio

Foto: Kontakt plus radio

Comments

Pročitaj još