Hodžaj: Odlučni smo za nastavak dijaloga

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Enver Hodžaj izjavio je da je Priština odlučna za nastavak dijaloga sa Beogradom, a u poslednjoj fazi očekuje direktno učešće SAD.

Hodžaj očekuje da tokom ove godine bude postignut pravno obavezujući sporazum, koji podrazumeva “međusobno priznanje Kosova i Srbije”.

“Bez rešavanja ovog bilateralnog pitanja sa Srbijom, Priština nema nijedan razlog da razgovara sa Beogradom”, naveo je Hodžaj u intervjuu za sarajevski portal “Avangarda”.

Upitan da li je za Kosovo dobra vest najava aktivnijeg uključivanja SAD u dijalog Beograda i Prištine, Hodžaj kaže: “Bez američke podrške ne bi bilo niti jednog velikog događaja na Kosovu i na Balkanu. Očekujem da će u poslednjoj fazi dijaloga biti i direktnog američkog uključivanja”.

Na konstataciju da Beograd u tom slučaju najavljuje da će tražiti uključivanje Rusije i pitanje da li bi se Priština tome protivila, Hodžaj je rekao da je pitanje šta Rusija podrazumeva pod “angažovanjem” u odnosu na Balkan i na Kosovo.

Balkan je, kaže, evroatlantska zona i budućnost svih “naših zemalja je u EU i NATO”.

“Naravno, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Rusija i druge države članice mogu i moraju dati doprinos u pravcu učlanjenja Kosova u UN. Mi se tome ne bismo protivili”, rekao je.

Pitanje međusobnog priznavanja sa Srbijom ima najveći prioritet, kaže Hodžaj, što ne znači da tokom dijaloga ne bi trebalo tretirati i druga pitanja.

Upitan da objasni šta tačno znači pojam “razgraničenja” Srbije i Kosova o kojem govori predsednik Tači, Hodžaj kaže da je demarkacija granice tema kojom će se baviti u budućnosti.

 

Izvor: Tanjug

Comments