Vučić zahvalio predsedniku Palaua na odluci o Kosovu

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Palaua Tomasu Remengesou što je njegova zemlja odlučila da poništi priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Aleksandar Vučić je predsedniku Palaua priredio dobrodošlicu ispred zgrade Generalnog sekretarijata Predsednika Republike.

Predsednik Srbije je rekao da odnose Beograda i Prištine treba rešavati dijalogom, uz poštovanje principa međunarodnog prava i izrazio nadu da će biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, uz posredstvo Evropske unije.

Kada je reč o bilateralnim odnosima sa Palauom, Vučić je istakao da je potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i saradnji stvorena osnova za razvoj saradnje u različitim oblastima.

Memorandumima o razumevanju izdvojene su oblasti obrazovanja i naučnih istraživanja, odnosno omladine i sporta, kao oblasti sa najviše mogućnosti za saradnju, te je Vučić predložio nekoliko konkretnih projekata, koji bi mogli biti realizovani u tim oblastima, kao i u oblasti energetike i informacionih tehnologija.

Ukazao je da će Srbija biti lojalan partner Palaua i najavio imenovanje nerezidentnog ambasadora u toj zemlji, kako bi se više radilo na razvoju odnosa naših dveju zemalja, navodi se u saopštenju Pres-službe Predsednika Srbije.

Predsednik Remengeso je rekao da odnosi Srbije i Palaua treba da budu zasnovani na poštovanju, razumevanju i saradnji, predloživši i intenzivniju saradnju u međunarodnim organizacijama, zasnovanu na zajedničkim interesima.

Remengeso je, s tim u vezi, izdvojio značaj zaštite čovekove sredine i smanjenja negativnih posledica klimatskih promena.

Izrazio je zadovoljstvo zbog posete Srbiji, jer će se zbog toga o našoj zemlji više znati u Palauu i drugim zemljama u tom regionu.

Palau je notom obavestila zvanični Beograd o suspendovanju svih prethodnih odluka i deklaracija u vezi sa pitanjem statusa Kosova, do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor Tanjug/RTS

Comments