• Početna>
  • Vesti>

“Takse ne otežavaju samo dijalog, već i svakodnevni život”

“Situacija sa taksama je rezultat teške politike između Beograda i Prištine i ona je odraz jedne veoma konfliktne atmosfere”, kaže šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

akse, po njegovom mišljenju, otežavaju proces briselskog dijaloga, ali i svakodnevni život svih građana na Kosovu.

“Mislim da sa strane vlasti u Prištini, ovo nije u toj meri upućeno protiv građana, ljudi koji žive na Kosovu, koliko je usmerena protiv vlasti u Srbiji. Takse pogađaju sve na Kosovu, cena hleba je skočila za sve na Kosovu. Videćemo kako će se stvari odvijati, ali mislim da ova atmosfera koja je stvorena ne otežava samo briselski dijalog, već predstavlja i poteškoće za svakodnenvi život”, zaključio je Bratu, nakon dodele novinrskog priznanja u Gračanici.

Bratu ističe, da OEBS nema zvaničan stav o taksama, jer se ne bavi trgovinskim pitanjima, ali on lično podržava stav EU, SAD i drugih zemalja Kvinte po pitanju uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH.

“To (takse) ne doprinosi boljitku daljeg dijaloga i to je sasvim sigurno slučaj, ali isto tako moramo se prisetiti da su ove tarife nastale u smislu nekih drugih zbivanja u prošlosti i sve što je rekla i komentarisala i jedna i druga strana doprinosi ovakvoj atmosferi”, kaže Bratu.

On smatra, da je za Srbe koji žive na Kosovu važno da se nastavi proces dijaloga između Beograda i Prištine, radi normalanog toka svakodnevnog života.

 

Izvor RTV KiM/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još