• Početna>
  • Vesti>

Grubješić: Rusija se zalaže za status kvo po pitanju Kosova i Metohije

Rusija se zalaže za status kvo po pitanju KiM, tako se može pročitati poruka ruskog predsednika Vladimira Putina, rekla je za RTK 2 generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, Suzana Grubješić.

Prema njenim rečima, saradnja Srbije sa Rusijom ne dovodi u pitanje strateški spoljnopolitički cilj Srbije, a to su evropske integracije.

Grubješić navodi da je Rusija možda najveća zemlja u geografskom smislu, ali ne i ekonomski, te da su zbog toga političke teme bile najznačajniji deo posete ruskog predsednika Beogradu.

Prema njenoj oceni, po pitanju Kosova, Putin je preneo poruke – od rešavanja problema između Beograda i Prištine, preko nastavka dijaloga, do mogućeg sporazuma na kraju tog dijaloga.

„Sa te strane je došla poruka da će se Rusija zalagati za ono rešenje do koga dođu Beograd i Priština, ali u okviru Rezolucije 1244, što mislim da nas nagoni da pomislimo da se Rusija zalaže za održavanje status kvo i zamrznutog konflikta, da stvari ostanu onakve kakve jesu do sada”, istakla je Grubješićeva.

Ona je podsetila da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti UN s pravom veta i da se, kako je dodala, njena uloga u dijalogu između Beograda i Prištine ne može zanemariti.

Trenutno se ne zna, kaže Grubješić, u kom obliku će se Rusija uključiti u rešavanje problema.

“S druge strane pominje se mogućnost da kada dođe do sporazuma, da se taj sporazum verifikuje na jednoj velikoj međunarodnoj konferenciji, nešto poput Dejtona, tako da bi tu uloga Rusije svakako bila vidljiva”, rekla je Grubješić.

Kako je dalje navela, pogrešno bi bilo da Srbija, kao i bilo koja druga država, ima loše odnose sa Rusijom.

“Dakle, dobri odnosi sa Rusijom svakako, ali zna se da Srbija želi da postane članica EU i da je to njeno strateško opredeljenje”, zaključila je Grubješić za RTK 2.

Izvor: TANJUG/TV Most

Comments

Pročitaj još