Rikalo ministar samo do kraja meseca?

Nenadu Rikalu, ministru Srpske liste u Vladi Kosova, koja je inače od marta prošle godine u ostavci, od početka ove godine preti razrešenje zbog nezadovoljstva njegovim radom, a kosovski mediji javljaju da bi do njega moglo doći pre 30. januara. Ipak, uprkos navodno zategnutim odnosima Srpske liste i njihovih koalicionih partnera, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova, jedini je koji za sada javno obavlja svoje dužnosti te je i juče učestvovao na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu u Berlinu.

Na poziv nemačke ministarke za hranu i poljoprivredu, Julije Klokner (Julia Klockner), njen kosovski kolega, Nenad Rikalo, boravi u Berlinu gde će održati sastanke i prisustvovati događajima u sklopu Međunarodne zelene nedelje.

Rikalo je tokom trajanja Globalnog foruma za hranu imao prilike da se sastane sa svojim kolegama iz brojnih zemalja. Domaćica ovog foruma je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ovo je treći put u nešto više od nedelju dana da Rikalo javno obavlja dužnosti ministra u Vladi Kosova, a nakon što je opoziciona PSD tražila njegovu smenu zbog nezadovoljstva njegovim radom.

Ministar iz redova Srpske liste, Nenad Rikalo, tačnije njegova smena, jedan je od pet zahteva na listi opozicione PSD stavljene pred kosovskog premijera, ukoliko želi 12 glasova ove opozicione političke opcije u drugom čitanju nacrta Zakona o budžetu Kosova za 2019.

Taj, kao i ostale zahteve PSD, kosovski premijer Haradinaj je označio kao „legitimne“.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj treba da se glasa o nacrtu Zakona o budžetu za 2019. zakazana je juče za 30. januar, a prema neimenovanim izvorima prištinske Kohe, do smene Rikala će doći pre sednice.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još