KiM: Tužilaštvo dobilo materijale o Ivanoviću, pet zahteva

Specijalno tužilaštvo Kosova je dobilo odgovore na zahteve koje je uputilo nadležnim organima Srbije u procesu istrage o ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

To je saopštilo Specijalno tužilaštvo Kosova (STK).

U vezi sa zahtevom za dobijanje tabulara razgovora koje je vodio pokojni Ivanović iz organa Srbije je odgovoreno da za to STK treba da se obrati Telekomu Srbije, iako je, kako se kaže u saopštenju, taj zahtev prvo bio dostavljen Telekomu Srbije u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali su dobili odgovor da se zbog tehničkih nemogućnosti treba obratiti odgovarajućim organima u Srbiji.

„Znači Telekom u Severnoj Mitrovici i nadležni organi Srbije za ostvarivanje ovog zahteva jedna drugoj prebacuju loptu“, konstatuje se u saopštenju STK.

Drugi zahtev se odnosi na identifikaciju osobe sa prezimenom Komatina, sa kojim je bio u kontaktu osumnjičeni D. M. nekoliko minuta posle ubistva Ivanovića.

„U vezi sa ovim zahtevom srpski organi su kazali da telefonska kompanija nema lične podatke i da nije mogla da identifikuje korisnika telefona sa prezimenom Komatina“, kaže se u saopštenju.

Treći zahtev se odnosio na identifikaciju i ispitivanje svedoka Saše Jankovića, koji je telefonom razgovarao sa Oliverom Ivanovićem.

U vezi sa ovim zahtevom zamenik tužioca za organizovani kriminal u Beogradu je ispitivao svedoka Jankovića i kopiju zapisnika i druga dokumenta dostavio STK.

Četvrti zahtev se odnosio na kontrolu vozila opel astra koje je, kako se sumnja, korišćeno u slučaju ubistva Ivanovića, pošto se sumnja da je isto vozilo nekoliko dana pre ubistva Ivanovića bilo u selu Rudnica, u opštini Raška, pored kuće M. R. ili blizu kuće nekog od njegovih prijatelja.

U odgovoru se kaže da ih je Geodetski zavod, sektor Katastra, obavestio da osoba M. R. neme registrovanu imovinu u Srbiji. Takođe se u vezi sa vozilom ističe da ona nije viđena u blizini sela Rudnica krajem 2017. i početkom 2018. godine.

Peti zahtev se odnosio na upoređenje klonova čaura pronađenih u mestu gde se dogodilo ubistvo Olivera Ivanovića. Nakon upoređenja u odgovoru srpskih vlasti se ističe da nisu pronašli da je oružje koje je korišćeno u ubistvo Ivanovića identično sa nekim koje je upotrebljeno u nekom drugom slučaju u Srbiji.

Na kraju saopštenja se ističe da je STK spremno da nastavi saradnju sa nadležnim organima Srbije na rasvetljavanju ubistva i da će odgovori organa Srbije biti deo predmeta istrage ubistva Olivera Ivanovića.

 

Izvor B92

Comments