• Početna>
  • Vesti>

Vučić u obraćanju javnosti: Hvala Putinu i građanima, Prištini molba da ukine takse

Saradnja sa Rusijom u energetici od presudnog značaja, rekao je Vučić u obraćanju javnosti i istakao značaj sporazuma postignutih tokom jučerašnje posete Vladimira Putina. Za ovu godinu najavljuje sedam novih helikoptera iz Rusije i poručuje da će odbrambena moć Srbije do polovine 2020. godine biti dodatno uvećana. Navodi da je Putin ponovio svoj stav o Kosovu, kao i da nisu razgovarali o formatu dijaloga sa Prištinom. Direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na poseti Srbiji, posvećenom vremenu, poštovanju koje je pokazao prema našoj zemlji, ali i konkretnim sporazumima koji su tokom posete potpisani.

Izdvojio je, kao od presudnog značaja, gasni sporazum sa Rusijom, izgradnju gasnog skladišta i gasnih elektrana.

Prema njegovim rečima, sporazum o gasu je od presudnog značaja za Srbiju, jer će omogućiti da se “podigne vrednost” naše zemlje. Ukazao je i na izjavu šefa “Gasproma” Alekseja Milera da će do kraja godine biti izgrađen gasni konektor ka Bugarskoj.

“Mi to nazivamo centralnim gasovodom od 420 kilometara. To bilo od suštinskog strateškog zančaja za budućnost Srbije. Reč je o ogromnoj investiciji, a finansiranje ćemo podeliti, u kom obimu i procentu ostaje još da se vidi”, rekao je Vučić.

To je, ističe, od ogromnog značaja za budućnost, industrijalizaciju, napredak Srbije i rast BDP-a.

Precizirao je da će biti izgrađeno gasno skladište za 750 miliona kubnih metara, kako bismo mogli da u svakom trenutku intervenišemo kada dođe do nestašice.

“Nije gas samo za upotrebu u domaćinstvima, već pre svega u preduzećima, donosi ili odvodi investitore. Treba da provodimo gasifikaciju. Danas imamo gasifikaciju do Leskovca, ali ne i južnije. Imamo problem sa Teklasom, u Vranju, svuda južnije. Moramo taj problem da rešavamo. I u drugim delovima nemamo proveden gas, pa je problem za dolazak investitora”, obajsnio je Vučić.

Ističe da se radi o bitnim stvarima koje suštinski i strukturalno menjaju izgled i povećavaju vrednost naše zemlje.

Podsetio je da smo podigli potrošnju gasa sa 1,5 na 2,15 milijardi kubnih metara, a da ćemo, u skladu sa ubraznom industrijalizacijom, do 2020. potrošnju podići do tri milijarde kubnih metara.

“To znači snažniju industriju”, istakao je Vučić.

Razvoj železnica i jačanje odbrambene moći Srbije

Predsednik je poručio da je od velikog značaja i sporazum o saradnji u razvoju železničkog saobraćaja, ali i da je bilo reči o vojnoj saradnji dve zemlje.

“Mi smo u prethodnom periodu, i to je potvrđeno od strane Putina, naručili različite sisteme. Ove godine očekujemo sedam helikoptera – četiri Mi-35 i tri Mi-17”, rekao je Vučić.

Poručio je da će odbrambena moć Srbije do polovine 2020. godine biti dodatno uvećana.

Vučić je izjavio da poseta Vladimira Putina ima značajne rezultate u pogledu strateškog razvoja Srbije, a posebno je istakao ugovor koji se odnosi na modernizaciju železnice.

Istakao je da se ugovor, vredan 230 miliona dolara, odnosi na završetak radova na pruzi od Stare Pazove do Novog Sada, na koridoru ka Budimpešti, na izgradnju Dispečerskog centra, kao i za uređenje kompletne železničke infrastrukture.

Vučić je rekao da se posebno razgovaralo o železnici. “Želimo da podignemo železnicu, jer smatramo da je u tome budućnost i u kargo i u putničkom saobraćaju. Hoćemo deo putnika i robe na sebe da preuzmemo i moramo da požurimo sa velikim infrastrukturnim radovima”, istakao je Vučić.

Naglasio je da je strateško opredeljenje Srbije da za dva do tri meseca završi auto put do granice sa Severnom Makedonijom, i do granice sa Bugarskom.

“To su projekti od strateškog značaja i uspećemo da ih završimo”, rekao je predsednik i dodao da se o tome razgovaralo sa Rusima, Kinezima, Evropljanima.

Vučić je rekao da je jedna od ključnih tema bila i saradnja u oblasti digitalizacije i IT, kao i sa ruskim organizacijama “Rosatom” i “Roskosmos”.

Kaže da je video neke dobronamarne, ali i nedobronamerne komentare po tom pitanju, kao i da je jasno da mi sigurno nećemo moći u skorijoj budućnosti da šaljemo ljude na Mesec, ali da to i nije tema te saradnje.

Vučić navodi da je reč o primeni u poljoprivredi i ispitivanju zemljišta, zatim korišćenju nuklearne energije u farmaciji, gde je najznačajnija upotreba nuklearne energije.

Dodao je da ćemo raditi na razvoju te oblasti i u to uložiti mnogo novca.

Takođe, još jedna tema je bila Investicioni fond Ruske Federacije, koji je veoma uspešan, kao i fondovi Abu Dabija, Saudijske Arabije, Kine, Singapura i Indonezije i još nekih zemalja.

“Razmišljamo u kojim sferama bi mogli da napravimo ulaganja 50-50 odsto ili u drugim razmerama u razvoj visokih tehnlogija, razvoj veštačke inteligencije, robotike i slično”, naveo je predsednik.

“Hvala građanima, pokazali su ozbiljnost i pristojnu Srbiju”

Predsednik je izjavio da je veoma zadovoljan konkretnim rezultatima razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i dočekom, ozbiljnošću i pristojnošću građana koji su ga dočekali ispred Hrama Svetog Save i istakao da smo pokazali kako pristojna Srbija može da funkcioniše.

Vučić je rekao da je, prema podacima policije, Putina u Beogradu dočekalo više od 100.000 ljudi i zahvalio građanima što su pokazali izvanredno gostoljublje i odgovornost.

Naglasio je da nije došlo ni do jednog incidenta i da niko nije bio povređen ni na koji način.

Hvala Srbiji što je pokazala da može veoma ozbiljno i odgovorno da se ponaša, poručio je Vučić i istakao da, iako je bio tako veliki skup, nijedan prozor nije polomljen, što je gotovo nemoguće kada je reč o tako velikom broju ljudi.

Molba Prištini da ukine takse, a Briselu da jasnije utiče na Albance

“Molim Prištinu da ukine takse, nije mi teško da to kažem, a EU da jasnije utiče na Prištinu i ukaže na neophodnost dijaloga”, rekao je Vučić.

Njegova molba i apel partnerima u EU je, kako kaže, da još snažnije utiču na Prištinu da ukine takse, jer smatra da je važno da se nastave razgovori o odnosima Srba i Albanca u budućnosti.

“Molim ih da ti njihovi zahtevi, ne bih rekao pritisci, budu jasniji i određeniji, jer je veoma važno da razgovaramo i to ne samo zbog Srba na KiM, već i zbog nas”, rekao je Vučić.

Kako kaže, nažalost su se čule smo reči albanskih zvaničnika, Hodžaja i Haradinaja, koji kažu da je osnovni cilj taksi naneti štetu Srbiji, ekonomsku i političku.

“Neki od njih misle da je vreme i da će me skloniti na ulici u Beogradu, u to nisam ulazio, ali mislim da nije ozbiljan pristup onih koji misle da su državnici ili deo neke države, da nanesu štetu građanima koje predstavljaju”, rekao je Vučić.

“Ako ne ukinu takse, nema smetnji da idemo na izbore”

Predsednik je rekao da se nada da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno, pametno i otvorilo bi vrata razgovorima. Ukoliko Priština ne ukine takse, onda je jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele, rekao je, da prave kompromise, već žele politiku ucene.

“Ako je tako, nemamo smetnji da idemo na izbore, pa sad treba videti kada da idemo na izbore. Zato je važno da znamo žele li oni ili ne žele razgovore. Pri tome, potpuno smo spremni da sve primedbe svih koji kažu – nešto ne valja u ovom biračkom spisku, nešto nam se ne sviđa, evo molim vas, dođite, ispravite, promenite. Zato što svi znamo i vi svi znate da su to prazne priče”, rekao je Vučić.

Dodao je da je bolje da ne govori o tome kakvo je pravo stanje stvari u javnom mnjenju po pitanju rejtinga stranaka. “Plašim se da bi se mnogi razočarali”, primetio je Vučić.

Misli da je važno voditi računa o državnim interesima. “Zato hoćemo da čujemo odgovor i Evropljana i Prištine, da nam kažu hoće li biti ukidanja tih taksi ili ne”, istakao je predsednik.

“Ako neće biti ukidanja taksi, onda da pružim šansu, mislim da je fer da pružimo šansu i Haradinajevoj ideji da me ‘skinu’ sa vlasti, a sa vlasti se skida na izborima, i ja verujem da bi se tome obradovali mnogi, jer je to idealna prilika da to konačno urade”, poručio je Vučić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još