Veselji: SAD ne traže ukidanje takse

Predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Vesleji, tvrdi da SAD ne zahtevaju od Pristine da ukine nametnute stopostotno uveđane takse za robu iz Srbije i BiH, već traže otvaranje mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ipak, Veselji kaže da je Priština ozbiljno shvata poruku američkog predsednika Donalda Trampa i onu koju je predstavnicima prištinskih institucija prenao američki ambasador Filip Kosnet.

„Postoji zahtev da se Kosovo osnaži u procesu dijaloga, nema zahteva za uklanjanje taksi“, tvrdi Veselji.

Prištinski mediji objavili su ranije pisani zahtev Stejt departmenta u osam tačaka, dostavjen Prištini preko američke Ambasade, u kojem se, između ostalog, traži hitno ukidanje mere o nametutim taksama prema Srbiji i BiH, što bi dalo šansu za nastavak dijaloga sa Beogradom ili će joj u protivnom biti zavedene sankcije, pre svega u suspenziji podrške KBS-u.

Uveren je, kazao je, da nametnute takse na robu iz Srbije i BiH neće „uzdrmati“ odnose Prištine i SAD, prenela je prištinska “GazetaExpres onlajn”.

“Sto odsto uvećane takse dobro funkcionišu i ta mera je doneta kao reakcija na Srbiju, koja je dugo bila agresivna i nije poštovala nezavisno Kosovo“, kazao je Veselji.

Srbija, smatra Veselji, treba da shvati da mora „Kosovo da poštuje kao nezavisnu državu“.

„Svaki dan ćemo raditi na tome da Srbija shvati da mora da poštuje Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Nijedna takva odluka nije usmerena protiv građana ili etničke zajednice“, rekao je Veselji i dodao da u njegovom, kako je kazao, celokupnom političkom životu postoji samo jedan partner za njegovu „zemlju i nacijau“ – a to su Sjedinjene Američke Države.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments