Vučiću uručen Orden Aleksandra Nevskog

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je u zvaničnoj poseti Srbiji, gde mu je domaćin predsednik Aleksandar Vučić.

Ispred Palate “Srbija” Putinu je priređen svečani doček, nakon čega su održani razgovori dve delegacije. Potpisan 21 sporazum, trećina iz oblasti inovacija i digitalizacije.

Vladimir Putin uručio je Aleksandru Vučiću Orden Aleksandra Nevskog.

“Naš narod nikada neće zaboraviti šta je Vladimir Vladimirovič uradio 2015. kada je Rusija stavila veto na rezoluciju Britanaca po kojoj bi Srbi bili proglašeni za genocidni narod” poručio je Vučić tokom obraćanja na ruskom jeziku.

“Iskreno mi je drago što odlikujem predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ordenom Aleksandra Nevskog, koji je bio veliki ruski pokrovitelj i vojni diplomata. Tokom 300 godina istorije ove nagrade, pored Kneza Miloša i Nikole Pašića Aleksandrar Vučić danas je odlikovan ovim priznanjem”, rekao je predsednik Putin na uručenju Ordena.

Putin je, obraćajući se Vučiću, rekao da je doprinos srpskog predsednika razvoju odnosa dve zemlje u svim pravcima veliki.

“Cenimo vaš principijelni stav. Sada će na počasnom spisku na kom su i drugi znameniti Srbi zasluženo biti i vaše ime”, poručio je Putin na ceremoniji.

On je podsetio da je Aleksandar Nevski izuzetna figura u Rusiji, da se proslavio svojim ratnim podvizima, ali i da je čuvao nezavisnost Rusije.

Vučić je zahvalio na Ordenu rečima da je za njega i za Srbiju ovaj orden velika čast ali i velika odgovornost.

“Moja zahvalnost nije po protokolu, ona je duboka iskrena. Ova nagrada za mene ima veliki značaj”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je Putin podigao Rusiju, ali i zaštitio vitalne interese srpskog naroda.

“Nećemo zaboraviti 2015, kada je Rusija stavila veto u UN na rezoluciju Velike Britanije prema kojoj je trebalo da Srbe proglase za genocidni narod. Tada nas je Putin zaštitio”, istakao je srpski predsednik.

Vučić kaže da nikada neće govoriti kao ostali političari i dodao da ovo priznanje predstavlja veliku obavezu da radi na daljoj saradnji dve države.

“Ponosim se mojom Srbijom, koja je zaslužila ovu nagradu. Ovo priznanje znači da smo sačuvali Srbiju kao slobodnu državu. Želeo bih da izrazim i zahvalnost mojoj porodici, i nagradu posvetim mom ocu”, zaključio je Vučić.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments